Hosté Telefonotéky: Herečka Ivana Uhlířová a hudební skladatel Ivan Acher

7. duben 2017

Na herečku Ivanu Uhlířovou se v Praze chodívalo do Divadla komedie. Za Albětu v Horvathově dramatu Víra, láska, naděje získala svou druhou cenu Alfréda Radoka.

Nyní ji můžeme vidět mimojiné v Činoherním klubu v Bratrech Karamazových s Jurajem Kukurou, v Divadle na Vinohradech v Amadeovi s Ondřejem Brouskem nebo jako Milenu Jesenskou v inscenaci Mileniny recepty ve Studiu hrdinů. Přesvědčila v německy mluvené roli v curyšském Schauspielhausu, což jí následně přineslo nabídku Christophera Rüpinga k hostování v Kammerspiele v Mnichově.

Vloni na festivalu 4 + 4 dny v pohybu přišla Ivana Uhlířová s Lidovým kouskem. Není to představení, koncert ani televarieté, jak zní podtitul, ale otevřená partitura pro tři herce. A pro Ivanu také nově otevřený autorský prostor: "Popadla mě odvaha, začít dělat věci úplně jinak a úplně jinde." Ve svém novém projektu Mimo zápis vychází z myšlenek německého malíře a vizionáře Paula Klee. S jeho zásadou - sestupovat do hloubky, odkrývat kořeny a proniknout až k neviditelné podstatě, u které teprve začíná tvoření - se Ivanin lidský i herecký život niterně setkává. Jak si vyložila Kleeův Pedagogický náčrtník naznačí představení Mimo zápis, které bude mít premiéru ve Studiu hrdinů 7. dubna.

S Ivanou Uhlířovou přišel do studia skladatel Ivan Acher, její někdejší kolega z Divadla Komedie. Tento v současnosti maximálně vytížený autor scénické hudby má za sebou několik výrazných skladatelských projektů se souborem Agon Orchestra. Pracuje s fragmenty hlasů a elektronikou, do melodií akustických nástrojů míchá ruchy a zvuky sotva určitelného původu, recykluje bigbít, hraje na nehudební objekty i na deformované nástroje. Jak převést moje škvrky ku orchestru mě naučil šéf Agonu Petr Kofroň, říká Ivan Acher, jehož dlouholetou zálibou je zhudebňování kapitol Komenského Orbis Pictus. V Telefonotéce jsme si pustili také jeho Magorigami, které vzniklo při nahrávání poezie s Ivanem Martinem Jirousem.

autor: Renata Klusáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.