Havel začíná točit Odcházení. Hra má derniéru v Arše

1. červenec 2010

Václav Havel se dnes poprvé ve svém životě postaví za filmovou kameru. Začne točit film Odcházení podle vlastní stejnojmenné divadelní hry. Ta má mimochodem právě dnes derniéru v pražském divadle Archa.

Spisovatel, jevištní technik, dramaturg, disident, prezident, dramatik - tím vším byl, nebo stále je Václav Havel. Dnes k tomuto výčtu přibude i profese, po které toužil nejvíc. „Jsem na to zvědav. Já jsem chtěl být prapůvodně filmovým režisérem, ale nešlo to z politických důvodů. A na stará kolena, na závěr své veřejné kariéry se vracím ke svému dětskému, či mladickému snu,“ řekl Havel.

Komorní drama o ztrátě moci Odcházení slaví velký úspěch na divadelních prknech. Jeho filmová podoba se ale má od té divadelní výrazně lišit. Do hlavních rolí režisér obsadil Josefa Abrháma a svou manželku Dagmar Havlovou. Roli babičky si stejně jako v divadle Archa zahraje Vlasta Chramostová.

„My se s Václavem známe strašná léta. Napsal pro mě tuhle roli. Já jsem strašně šťastná, samozřejmě, a beru to přímo jako takovou osudovou věc. Protože to je zvláštní, že končíme v Arše světovou premiéru a hned v pátek odjíždím do Náchoda, kde začnu točit Odcházení. Jaké mám pocity, nebudu povídat. Je to strašně zodpovědná věc, bude to úplně jiné, než to bylo v Arše,“ svěřila se Chramostová.

Odcházení

Václav Havel napsal divadelní hru Odcházení jako svou první novou hru po téměř dvaceti letech. Premiéra příběhu o odchodu jednoho a příchodu druhého politika k moci patřila v roce 2008 mezi nesledovanější kulturní události v České republice.

Hra byla uvedena i v zahraničí. Například ve Filadelfii nebo ve Varšavě ji diváci odměnili mohutnými ovacemi. Film Odcházení se bude točit do konce prázdnin. Premiéra je plánována na 22. března příštího roku.

autoři: pad , ak
Spustit audio