Harry Potter a vězeň z Azkabanu

17. červen 2004

Denní věštec: BLACK STÁLE NA SVOBODĚ Sirius Black, pravděpodobně nejhanebnější ze všech vězňů, kteří kdy byli drženi v azkabanské pevnosti, i nadále uniká spravedlnosti, jak dnes potvrdilo ministerstvo kouzel.

Porušení nařízení ministerstva kouzel, spěšný útěk od Dursleyových, nafouknutá teta Marge, létající povětřím nad Zobí ulicí, nebezpečný vězeň na útěku a přítomnost azkabanských mozkomorů na školních pozemcích. Tak by se ve stručnosti dal shrnout začátek třetího školního roku Harryho Pottera v Bradavicích. Ve třetím ze série filmů o dobrodružstvích mladého kouzelníka, kterého je zbytečné představovat, je teenagerský student prestižní bradavické školy kouzel a čárů, který již dvakrát zhatil plány Vy-víte-koho, na počátku zatím nejspletitější záhady svého jedenáctiletého života. Musí se vypořádat s nebezpečným uprchlým vrahem, poodhalit roušku tajemství minulosti, které se úzce dotýká jeho rodičů, a krom toho jej čeká další perný studijní rok.

Z filmu Harry Potter a vězeň z Azkabanu

Třetí kniha J. K. Rowlingové se oproti předchozím dvěma vyznačuje větší akčností a promyšlenější zápletkou. Nejinak je na tom i filmový Vězeň z Azkabanu, v jeho případě však hraje roli ještě změna režiséra. Chrise Columbuse, který se režijně podepsal pod první dva díly, nahradil poněkud výraznější mexický kolega Alfonso Curaón. Změna je opravdu znát, Curaónovým výrazným vypravěčským prvkem je především akce. Dějové momenty filmu vám před očima sviští neuvěřitelnou rychlostí, jež vás do sedaček kina vtlačí silou slušně rozjetého tobogánu. Ke zdůraznění rychlosti Curaón nepoužívá bleskových klipových změn prostředí, ale ponejvíc kontrastu mezi statickými detaily a dynamickou akcí okolo. Atmosféra celkově potemněla. V příšeří gotických chodeb bradavického ústavu téměř cítíte pozvolna narůstající úzkost a pro idylické obrázky se věru mnoho prostoru nenašlo. Curaón udržuje napětí od začátku do konce pomocí postupně odhalovaných tajemství a očekáváním další blížící se akce. Ponurou atmosféru filmu vyvažují záblesky humorných scén ze studentského života a krátkých anekdotických záběrů, například vrby Mlátičky nebo hypogrifa Klofana, které uvolní napětí i po té nejvyhrocenější scéně.

Z filmu Harry Potter a vězeň z Azkabanu

K atmosféře filmu přispěly i velmi slušné herecké výkony. Gary Oldman v roli Siriuse Blacka vám polovinu filmu nahání strach jen ve vyprávěcích pasážích a krátkých záběrech z hýbajících se fotografií v Denním věštci, a pak se v nepřehledné, vyšponované scéně z bezohledného zabijáka promění ve starostlivého kmotra, neprávem odsouzeného člověka, osamoceného a probouzejícího lítost. Zesnulého Richarda Harise nahradil v roli Albuse Brumbála Michael Gambon, jehož roztržitost a občas problesknuvší šibalství jsou adekvátními nástupci Harisovy důstojné moudrosti a snad i více odpovídají knižní předloze. Za zmínku rovněž stojí David Thewlis v roli profesora Lupina, který je Harrymu laskavým rádcem a trpělivým učitelem, ale přesto v něm lze vycítit odlesk někdejších klukovin. V neposlední řadě herecky vyspěli i všichni tři dětští hrdinové. Obzvlášť Daniel Radcliffe prošel změnou od nejistého, vyjukaného nováčka bradavické školy poznamenaného výchovou Dursleyových až k mladíkovi, který se pozvolna začíná vyznávat sám v sobě.

Z filmu Harry Potter a vězeň z Azkabanu

Efektová stránka filmu je dovedena téměř k dokonalosti. Už první dva díly byly technicky na velmi vysoké úrovni, ale chybělo jim něco, k čemu se díl třetí poměrně zdařile přiblížil. Efekty a renderované scény tu nepůsobí jako monument počítačové grafiky, ale jako funkční součást filmu. Vytvářejí barevnou a pohyblivou iluzi živoucího fantasy světa. K této iluzi přispívá i dynamická, pohyblivá kamera Michaela Seresina, díky níž se spolu s herci po plátně téměř procházíte. A všechny tyto stránky filmu provází a podtrhuje skvělá hudba Johna Williamse, která je tajemná, hravá, napínavá a místy si odvážně pohrává s prvky klasické hudby.

Z filmu Harry Potter a vězeň z Azkabanu

Harry Potter a vězeň z Azkabanu je karta, na niž můžete směle vsadit, pokud se vám alespoň trochu líbily předchozí dva díly. Jsou to dvě hodiny napětí a zábavy koncentrované z děje knižní předlohy, které ostatně rovněž nešlo o nic jiného než o pobavení a chvilkový únik od všední reality do světa kouzel a magie.

Související odkazy: oficiální web

Harry Potter a vězeň z Azkabanu (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, USA 2004) Hrají: Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ron Weasley), Emma Watson (Hermione Granger), Gary Oldman (Sirius Black), David Thewlis (Professor Lupin) Scénář: Steven Cloves Režie: Alfonso Curaón Hudba: John Williams Délka filmu: 142 minut

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.