Hannibal - Zrození

2. březen 2007

Co se musí s člověkem stát, aby ztratil své lidství? Narodí se jako zrůda, nebo se z něj zrůda může stát? Co s člověkem můžou udělat hrůzné vzpomínky z dětství, se kterými se neumí vypořádat a které z podvědomí krůček po krůčku otevírají vrátka k ovládnutí jeho osobnosti? UVNITŘ TRAILER!

Druhá světová válka stála život miliony lidí, vojáků i civilistů. Mezi stovkami bezejmenných obětí východní fronty ztratili své životy i rodiče Hannibala Lectera, když se v Litvě pokoušeli uprchnout před rusko-německou frontou a dostat se do bezpečí své lovecké chaty hluboko v lesích. Jejich dvě malé děti, pětiletá Misha a osmiletý Hannibal, viděly rodiče, jak je téměř u cíle rozstřílel letecký kulomet a zůstaly sami v chatě hluboko v lesích uprostřed zimy. Naneštěstí poblíž uvázla i skupina litevských dezertérů z vyhlazovacích pomocných sborů SS. Je začátek dlouhé tuhé zimy, není jak se dostat do bezpečí a zásoby se neustále tenčí. V lovecké chatě rodu Lecterů hladoví dvě malé děti a lidská smečka toho nejhrubšího zrna. Po válce se Hannibal ocitá v sovětském dětském domově, je uzavřený do sebe, nemluví a v hlavě má ukryty děsivé vzpomínky na onu dlouhou zimu. Nepřizpůsobivý individualistický jedinec těžko snáší podmínky sovětského výchovného zařízení, které navíc zbudovali v jejich znárodněném rodinném sídle.

Hannibal - Zrození

Mladý Hannibal uprchne a podaří se mu přejít přes Evropu, rozdělenou železnou oponou, až do Francie, kde chce vyhledat svého jediného žijícího příbuzného. Strýc však před nedávnem zemřel a v jeho sídle Hannibala přivítá jeho krásná vdova Lady Murasaki Shibuku. Zbídačený Hannibal se pomalu dává dohromady na honosném strýcově sídle a kromě elegantní tety jsou mu společníky krásná hudba, dobré jídlo a malování, které také formují jeho budoucí vášeň pro přepych a gurmánství. Navíc v něm roste potlačovaná touha po pomstě, jež přerůstá až v tichou zadržovanou zuřivost, kterou cítí k litevským vyvrhelům, s nimiž strávil onu příšernou zimu.

Hannibal - Zrození

Ve Francii začne mladý Hannibal studovat medicínu a pečlivě připravovat plány na pomstu, pátrá v hlubinách své paměti, aby si připomněl hrůzné vzpomínky a zároveň s nimi tváře a jména oněch zlosynů.

Hannibal - Zrození

Hannibal Lecter se stal od Mlčení jehňátek fenoménem. Psychologicky neuchopitelný vrah, kanibal, gurmán, milovník vážné hudby, vzdělanec a každopádně člověk, kterému se rozhodně nedá upřít styl, si získal pozornost diváků po celém světě. Není divu, že se dočkal i dalších pokračování, taktéž inspirovaných knižními předlohami Thomase Harrise. Ten se v nich několikrát zmínil o Hannibalově hrozivém mládí, o tom, jak se stal takovým, jaký je. Byly to sice jen letmé náznaky, ale i to stačilo, aby zaujaly hollywoodské filmaře.

Geneze zrůdy, pro diváky děsivě fascinující, pro filmaře výzva a pro herce jedinečná příležitost, jak ztvárnit kontroverzní roli a zapracovat na vývoji postavy. Režisér Peter Weber zvednul hozenou rukavici se ctí a scénář mu napsal Thomas Harris osobně. Společnými silami se jim podařilo vytvořit ponurý snímek o tom, jak strašně mohou člověka proměnit pocit viny, bezmoc, zuřivost, potlačované příšerné vzpomínky a touha po pomstě. Hlavními klady filmu jsou postupně narůstající spád, který se kryje s proměnami Hannibalovy osobnosti, silný příběh a skvělý herecký výkon Gasparda Ulliela. Weberovi se podařilo podtrhnout příběh skvělým načasováním jednotlivých scén, máte pocit, že by skoro ani jediné filmové políčko nemohlo být jinak. Weberovi se dokonce podařilo poodhrnout roušku do světa Hannibalovy symboliky, spolu s ním sledujeme, jak si vytváří své rituály, jak ho fascinují jisté předměty i události i jakou váhu jim přikládá a jak se s jejich pomocí vytvářejí tajemné komnaty Hannibalova podvědomí.

Hannibal - Zrození

Gaspard Ulliel byl pro mě velkým překvapením, vzít postavu, jíž ve vyšším věku ztvárnil skvěle Anthony Hopkins, muselo stát hodně úsilí a Gaspard si rozhodně ostudu neudělal. Pohledný mladý muž s hubenou tváří hravě přechází od své sympatické stránky do herecké polohy, kdy mu věříte, že by skutečně někoho dokázal zabít, a navíc by si to ještě užil. Pro českého diváka je navíc atraktivní i prostředí, neboť snímek se z větší části natáčel v České republice. A to jak exteriéry, tak interiéry. Za rodinné sídlo Lecterů posloužil hrad Kost, vila Tugendhat v Brně pak zastoupila francouzskou vilu Lady Murasaki a Praha se proměnila v Paříž.

Hannibal - Zrození

Hannibal - zrození je sice snímkem pro silné povahy, ale zároveň je zajímavou genezí temné stránky lidské duše, genezí, která neomlouvá, jen vysvětluje, že duše může být zmrzačena stejně jako tělo a nejhorší jizvy jsou ty, které nejsou vidět.

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), SPI Film

Hannibal - Zrození (Hannibal - Rising), Thriller / Drama, USA / Francie / Velká Británie, 2007

Režie: Peter Webber, scénář: Thomas Harris, produkce: Tarak Ben Ammar, James Clayton, Chris Curling, Dino De Laurentiis, kamera: Ben Davis, střih: Valerio Bonelli, Pietro Scalia, hudba: Ilan Eshkeri, Shigeru Umebayashi

Hrají: Gaspard Ulliel (Hannibal Lecter), Li Gong (Lady Murasaki Shikibu), Dominic West (Inspector Popil), Rhys Ifans (Grutas), Kevin McKidd (Petras Kolnas), Stephen Walters (Zigmas Milko), Ivan Marevich (Bronys Grentz), Goran Kostic (Pot Watcher)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.