Grandhotel: o mracích a lidech

27. říjen 2006

Do nového českého filmu Grandhotel se sestěhovala zajímavá tvůrčí dvojice: Jaroslav Rudiš (scénář) je mladý, talentovaný a píše, David Ondříček (režie) je mladý, talentovaný a točí filmy. Výsledkem je trochu příběh o outsiderech, kteří si dokáží plnit sny, trochu pocta Ještědu a kraji pod ním, a dohromady je to řídké a beztvaré jako mraky, které se kolem futuristické stavby prohánějí.

Mraky (a déšť, vítr, mlha, rosný bod a tlak) jsou celoživotní náplní údržbáře Fleischmana (Marek Taclík). Uklizen v ještědském hotelu před celým světem si zaznamenává počasí, a téměř patologicky připoutám k místu, kde se narodil, sní o jediném - opustit ho. Dětsky naivní, s nezbytnou výbavou outsidera (v tomto případě žlutou limonádou a celozrnnými sušenkami), stává se nevědomým hybatelem vztahů kolem sebe. Zatímco odmítá maloměstsky vykreslenou pokojskou Zuzku (Dita Zábranská), podobnost vnitřního světa a nazírání na ten vnější ho svede dohromady s Iljou (Klára Issová), přítelkyní hotelového číšníka Patky (Jaromír Plesl).

Pubertální propletenec vztahů rámují melancholické pohledy do krajiny pod Ještědem i efektní smínání stavby samotné - stříbřitý hyperboloid vypadá působivě téměř v jakémkoliv počasí i světle. V kovově namodralých tónech se odehrávají i scény uvnitř hotelu a restaurace (škoda že retro interiér ze 60. let nevyužili tvůrci ve větší míře) a kovově zní i hudební doprovod Jana Muchowa, který opět prokázal výborný cit pro spojení hudby a filmového obrazu. Ale možná právě pro všechen ten industriální chlad, byť vizuálně zajímavý, film nevyvolá jedinou výraznější emoci.

Z filmu Grandhotel

Přes hluchá místa, pokusy o hlášky a občasnou bezradnost spěje Grandhotel předvídatelnou zápletkou k happyendu o něco většímu, než by se mohlo zdát. Ale pobyt v tomhle horském hotelu nezpříjemní (nemluvě o naplnění) ani vtípky s postavami moderátorů a la "Jedna ruka netleská", ani hrátky s postavami v duchu Samotářů (nejvíc jsem se bavila při epizodní scénce, v níž se objevil zmáchaný autor scénáře Jaroslav Rudiš).

Z filmu Grandhotel

David Ondříček je režisér, jehož snímky jsou poetické a vizuálně atraktivní, ale kterému se vytrácí obsah. Grandhotel je dobře herecky obsazený - štěněcí pohled Marka Taclíka ve spojení s křehkostí Kláry Issové funguje, číšník a příležitostný dealer Patka Jaroslava Plesla je ujetý přesně tím směrem, kterým ukazuje jeho obličej, ale kolem postav je pusto a prázdno. Grandhotel možná osloví citlivé duše pod dvacet let, proti čemuž se nedá nic namítnout, jenom se pořád nemůžu zbavit dojmu, že David Ondříček původně mířil někam jinam. I dnešní třicátníci totiž rostou.

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Bontonfilm

Grandhotel, ČR (2006), komedie, 97 min.

Režie: David Ondříček, scénář: Jaroslav Rudiš a Pavel Jech, kamera: Richard Řeřicha, námět: Jaroslav Rudiš, hudba: Jan P. Muchow
Hrají: Marek Taclík, Klára Issová, Dita Zábranská, Jaroslav Plesl, Jaromír Dulava, Ladislav Mrkvička

autor: Věra Šmejkalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.