Gabo ve Vídni - obličej za obličejem

16. září 2006

Od zpěváka Erica Claptona až po tenisovou hvězdu Borise Beckera: Před čočkou její kamery se celebrity jen tak mačkají. A není divu, německá fotografka Gabo má totiž schopnost zachytit hvězdy šoubyznysu na svých snímcích tak, aby bylo vidět jejich charisma a jejich "obličej za obličejem". Nejlepší díla Gabo z uplynulých dvaceti let představí v následujících týdnech Akademie výtvarných umění ve Vídni.

Gabo se ne nadarmo říká německá Annie Leibowitz. Obě dvě totiž fotografují prominenty, a to zcela nezaměnitelným způsobem. A u obou fotografek nabýváme dojmu, že si těsně před stisknutím spouště vytvořily důvěrný vztah s modelem.

Rodačka z Hamburku, která se původně jmenuje Gabrielle Trivellini-Oestreich, začala svou kariéru jako modelka. Už brzy ji však přestalo bavit stát jen "před" kamerou. Chtěla pravý opak. Chtěla být autorem za kamerou, který ovládá spoušť. Svou první šanci dostala jako fotografka u německého společenského týdeníku Stern. Prvním úkolem pro Gabo byla fotoreportáž z koncertního turné známého německého zpěváka Herberta Grönemeyera. A právě tato reportáž udělala z Gabo hvězdu fotografie.

Její díla se začala objevovat na titulních stránkách společenských časopisů po celém světě - od časopisu Cosmopolitan, přes německý Spiegel, až po magazín Rolling-Stones či Playboy. Celebrity jako je Kevin Costner, Nina Hagen, nebo David Copperfield se od Gabo nechávají velice rády fotografovat. Její fotografie mají totiž nesmírný šarm. A její krédo je prosté: "S použitím rafinovaného světla je každý člověk zajímavý a krásný."

Německá herečka Veronika Ferres, Mnichov 1998

Gabo však nefotografuje pouze prominenty. Pro mezinárodní organizaci UNICEF portrétuje například žadatele o azyl ze Sarajeva. Všeobecně je známa její sociální angažovanost a Gabo velmi často přispívá do humanitárních projektů. Není tomu jinak ani ve Vídni: Příjmy z vídeňské výstavy poputují do charitativního centra v Borovljani v Minsku, kde se starají o děti, které onemocněly v důsledku atomové katastrofy v Černobylu.

Gabo. Big shots
10.9. - 30.9. 2006
Akademie výtvarných umění (Akademie der bildenden Künste Wien), A-1010 Schillerplatz 3
Tel.: +43-1-524 98 03-0, e-mail: presse@artphalanx.at, otevřeno denně 11-19 hod.

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu