Fragmenty rakouské literatury 20. století

23. září 2004

Díla Karla Krause, Roberta Musila, Hugo von Hofmannsthala, Hermanna Brocha, Ödöna von Horvátha, Ingeborg Bachmannové či Thomase Bernharda patří v evropské moderní literatuře bezesporu k tomu nejhodnotnějšímu. Tomu, jak tito slavní rakouští autoři pracovali, jak psali, upravovali, opravovali, přepisovali a často přitom svá díla nedokončili, je věnována výstava v Rakouské národní knihovně ve Vídni.

Mnohá z velkých děl rakouské literární moderny, jako například Musilův Muž bez vlastností nebo Brochův Bergroman, zůstala fragmenty. Vznikala v době, která ztratila jednoznačný cíl a pro většinu společnosti závazný řád. Rozbití uzavřených, celistvých forem, typické pro většinu evropských avantgard, charakterizuje i rakouskou literární modernu.

Karl Kraus: "Poslední dnové lidstva"

Fragment jako literární téma i forma, napětí mezi částmi a celkem a různé formy tohoto vztahu tvoří jádro výstavy "Části a celek", kterou - v dokonalé barokní nádheře Slavnostní síně Rakouské národní knihovny ve Vídni - uspořádali pracovníci Rakouského literárního archivu. Na rozdíl od tradičního pojetí literárních výstav nešlo autorům této výstavy tolik o samotné autory či dobu, v níž působili, nýbrž téměř výlučně o jejich díla a samotný tvůrčí proces.

Výstavu tvoří zhruba tucet "zastávek" - vitrín věnovaných některým dílům významných rakouských spisovatelů, dramatiků a básníků. Jejich časové rozpětí sahá od Krausova dramatu Poslední dnové lidstva, Kafkův Proces a Povídky z Vídeňského lesa Ödöna von Horvátha až k prózám Konrada Beyera a Ingeborg Bachmannové a básním Friedericke Mayröckerové a Ernsta Jandla.

Ten, kdo by si chtěl udělat alespoň základní přehled o nejvýznamnějších jménech, dílech a datech dějin rakouské literatury zhruba od počátku dvacátého století až do současnosti, bude výstavou s největší pravděpodobností zklamán: návštěvník v barokním sále Rakouské národní knihovny nenajde žádné stručné životopisy a výčty nejdůležitějších děl jednotlivých autorů, není tu ani jinak běžná záplava fotografií. Těžiště expozice spočívá jednoznačně v archivních materiálech, rukopisech, strojopisech, poznámkách a plánech textů, které - byť fragmentárně - mohou přiblížit spletitou, napínavou a často nedokončenou cestu, jíž se ubírá literární text.

Výstava Části a celek. Základy literární moderny v Rakousku probíhá od 14. května do 30. září 2004 ve Slavnostní síni Rakouské národní knihovny. Otevřeno je denně od 10 do 16 hodin, ve čtvrtek do 19 hodin. Základní vstupné činí 5 eur, snížené 3 eura. Další informace na www.onb.ac.at.

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.