Film na dlani 41/2001

15. listopad 2001

Sylvester Stallone zítra zabíjí vrahy svého bratra v dnešní premiéře a ve filmu Rambo 4 pravděpodobně půjde přímo po Talibanu! Nový trailer Hvězdných válek je tady a teď ke stažení a záplava drbů i seriozních zpráv ze světa filmu vás nenechá neinformované.

Vyšel další díl Harryho Pottera (a ohnivý pohár) a to znamená, že se o víkendu zabarikáduji a přečtu s kotlem čaje a infantilní náladou všechny čtyři díly. Je to totiž kouzelné čtivo. Mimoto jsem se dostal k novinářské verzi počítačové hry Harry Potter, kterou vydává Warner Bros při příležitosti uvedení stejnojmenného filmu do amerických kin příští týden. Ačkoliv jsem ke hře přistupoval s despektem, příjemně mě překvapila nápaditostí a spádem příběhu, který jsem prostě musel hrát a hrát až do zdárného konce. Proč o tom píše, když je to tu filmová rubrika, ptáte se. Hra je totiž prvním pohledem do filmové architektury! Na konstrukci a výbavě Bradavické školy čar a kouzel, kde se knihy, film a hra odehrávají, se podíleli přímo návrháři prvního potterovského filmu a hra je proto věrná a atmosférická. Objeví se stejné triky s magickými schodišti (to je vidět v traileru) a postavy jsou oblečeny přesně podle svých filmových vzorů, ačkoliv dabing je vytvořen profesionálním studiem a ne herci (je tak kvalitní, že jsem slyšel v jednu chvíli přízvuk Johna Cleese). Mám z takového přístupu radost. Dlouho platilo, že hra je jen doprovodným propagačním materiálem filmu, ale s Harry Potterem přichází plnohodnotný interaktivní produkt, který film nejen doplňuje – on ho dokonce rozšiřuje. Zvýhodněni jsou pochopitelně hlavně čtenáři knih, pro které nebude vyprávění ničím novým a snadno se zorientují ve všech postavách a jejich motivech. Ostatně i pro sledování filmu bude lepší znát literární základ, a jestli se dokážete oprostit od nutnosti "být dospělým", tak se při knihách bavit budete. To nejde jinak. Stejnou věc zjistili porotci udělující mezinárodní prestižní ocenění HUGO za SF literaturu, kteří zcela nečekaně v září tohoto roku ocenili Pottera jako nejlepší román. A to se, prosím, nejedná o scifi ani fantasy!

Proměny Harryho Potera

Premiéry$

Ve čtvrtek 15. listopadu zůstane divák-intelektuál sedět doma. Premiéru v českých kinech totiž mají dva skrz naskrz komerční a vydojené filmy, přičemž ani jeden se nehonosí cejchem filmového potěšení. Prci, prci, prcičky 2, aneb geniálně přeložený název komedie American Pie 2, navazuje na stejné postavy, u kterých skončil první díl a humor tentokrát přitvrdil směrem k puberťáckému nebi. Detaily v pochvalné recenzi zmiňuje FilmPub.cz. Sejměte Cartera rozhodně není dostačující náhradou, dokonce ani nepřekonává svůj filmový základ, film Get Carter z roku 1970. V hlavní roli Sylvester Stallone, ve vedlejší Michael Caine. Proč to není dobrý film, se dozvíte v zítřejší recenzi.

Prci, prci, prcičky 2

Novinky (bez záruky)

Režisér Robert Altman připravuje na 21. prosince tohoto roku premiéru kriminálně laděného snímku s názvem Gosford Park, v jehož titulcích se objeví plejáda kvalitních anglických a amerických herců. Posuďte sami: Kristin S. Thomasová, Stephen Fry, Emily Watsonová, Ryan Phillippe, Alan Bates, Helen Mirrenová a další. Mnohovrstevný scénář zasazený do roku 1930 popisuje večírek na anglickém sídle, kde paralelně funguje "dolní" svět kuchařů a sluhů s "horním" místních lordů. A dojde k vraždě... celkem 25 příběhů se odehraje v 130 minutách. Festivalová premiéra byla spíše zklamáním, jak je zřejmé z komentářů na iMDB.com.

Gosford Park

Sylvester Stallone pracuje na scénáři k filmu Rambo 4. Představuje si to asi takto: vysloužilý člen americké armády Rambo je vysazen v Afghánistánu, aby bojoval s vůdci Talibanu. Stallone popřel, že by chtěl ve filmu zajmout Osamu Bin Ladina. Pamětníci si určitě vzpomenou na Rambův lítý boj po boku afghánských bojovníků za svobodu proti ruským tankům. Kdo by to byl tušil, že se pětapadesátiletý Stallone bude chtít vydat po vlastních stopách. Ještě absurdnější by bylo, kdyby mu scénář odsouhlasil jeden z movitých producentů.

Sly Stallone v Dostaňte Cartera

Epizoda 2 Hvězdných válekcelosvětovou premiéru až 16. května, přesto se už na oficiální stránce objevily dva trailery. O prvním, takzvaném "dýchacím" (je slyšet jen zvuk respirátoru Dartha Vadera), jsem se zmiňoval v čísle 40, teď je na řadě "mystery" trailer. Ukazuje toho poněkud více, s efekty, které nevypadají jako příliš povedené. Počítačový Yoda připomíná levitujícího trpaslíka a dost jasně se liší od loutky Franka Oze. Celkově je vidět, že půjde o dobrodružnou pohádku s velkolepou digitální výpravou a mnohem temnějším laděním, než byla Epizoda 1. Oficiální stránka mimoto uveřejnila promo materiál, který se objevil před třemi týdny jako fanovská práce. Grafici sice pozměnili oblečení a kontrast, ovšem nesmyslnou pozici Anakinova meče nechali beze změny.

Epizoda 2

Minule odlinkovaný plakát na Harryho Pottera, umístěný na mrakodrapu v brazilském Sao Paulu, nemusel být největším svého druhu! Němci chtěli vyvěsit obdobný billboard pokrývající 1200 čtverečných metrů na berlínském hotelu. Velkolepý projekt byl nakonec stornován, protože společnost Warner Bros si zapomněla zažádat o povolení.

Billy Bob Thornton bude zlým texaským milionářem, co si nedá pokoj, dokud neovládne naftový svět. Taková věta se dá napsat jedině o dalším Jamesu Bondovi a ještě k tomu není moc věrohodná, protože ji oznámila virtuální hlasatelka Ananova. O Angelině Jolieově, Thorntonově manželce, se nezmiňovala, ale kariéra Lara Croftová-bond girl stojí za zvážení.

Rozhovor s Ingmarem Bergmanem se objevil na BBC. Hádej, co točí Bergman k večeři, po dvacetileté hladovce.

Steve Martin s rapperkou Latifah si zahrají ve filmu o internetu a lásce, In the Houze. První jmenované je spojí, načež se zjistí, že ona sedí ve vězení. Čekali byste od Martina něco normálního?

Pierce Brosnan bude pravděpodobně hrát hlavní roli ve filmu o cestování časem a lovení dinosaurů (klonování bylo dost, teď se do jury vypravíme strojem času). Scénář navrhl Ray Bradbury, režírovat bude Peter Hyams. Připomíná mi to knihu Řeky času od L. Sprague de Campa.

Trailery

Black Hawk Down - somálské fiasko americké armády od Ridleyho Scotta

Scooby Doo - čtvernohý krotitel duchů (.MOV/6,1MB)

autor: Pavel Dobrovský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.