Festival ve Varech začal

4. červenec 2009

V předfestivalový čtvrtek 2. 7. se Karlovy Vary začínaly halit do toužebného a nadšeného oparu. Plakáty se nacházely na svých místech, nafukovací kino před Thermalem už čekalo jen na to, až pohltí první návštěvníky, a pokladny začaly prodávat vstupenky na dva úvodní festivalové dny. A prodávaly je opravdu kvapem. Dalo se předpokládat, že lístky na světovou premiéru snímku Miloše Formana Dobře placená procházka zmizí během pár hodin. Malajský muzikál Výprodej! si o to prakticky sám řekl, ale že v totožném závratném tempu zmizí takřka kompletní nabídka, to mě překvapilo. Na ty, kteří dorazili až ve večerních hodinách, čekaly poslední zbytečky.

Většině diváků tedy nezbývalo, než se zahajovací páteční den 3. 7. odebrat před sál a vyčkávat, zdali nějaká místa zůstanou neobsazená. To byl případ i Matky korejského režiséra Bonga Joon-hoa (Mutant, Pes, který štěká, nekouše), která se stala prvním promítaným kouskem celého festivalu. Vyplatilo se na ni počkat, jelikož jeden z nejosobitějších korejských tvůrců nového tisíciletí znovu dostál svému věhlasu.

Příběh o slabomyslném Do-joonovi a jeho starostlivé matce je důmyslným dramatem s výraznými detektivními prvky. Najdou se zde i odskoky do hororu a komedie, přičemž mě až zaskočilo, jak dobře kombinace žánrů funguje. Nálady se mísí i v rámci jednoho záběru, takže si leckdy divák může vybrat, zda se smát, nebo smutnit. U Matky hned od začátku zaujme excelentní smysl pro kompozici. Všeříkající detaily tváří a nádherné exteriéry lahodí oku a navíc jsou zcela podřízené zápletce. Komponování scén v několika plánech a nahlížení na ústřední situace z různých úhlů se už pak dá považovat za závěrečnou třešinku.

Pátek 3. 7. byl kromě minimálně jednoho silného filmového zážitku ve znamení tradičního slavnostního zahájení a s ním spojeného příjezdu hvězd. Ačkoliv bývá zvykem mít na MFF KV "červený koberec" kupříkladu zelený, letos se známé osobnosti a běžní návštěvníci, kteří jdou do Velkého sálu hotelu Thermal, opravdu procházejí po červeném. Zatím ho vyzkoušel prezident festivalu Jiří Bartoška, umělecká ředitelka Eva Zaoralová, Miloš Forman s manželkou Martinou, nebo prezident Václav Klaus, tradiční návštěvník. Zvědavé diváky pozdravil také slavný francouzský režisér Patrice Chéreau (Královna Margot, Intimita), jehož šest filmů bude v průběhu festivalu uvedeno v rámci pocty jeho dílu.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ:
První ocenění získala Eva Zaoralová
Umělecká ředitelka Mezinárodního filmového festivalu Eva Zaoralová se překvapivě stala první oceněnou osobností letošní přehlídky v Karlových Varech.

MFF Karlovy Vary 2009
autor: Martin Čuřík
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.