Federico Díaz: Outside Itself / Mimo sebe

24. listopad 2011

V Praze byla v úterý 22. listopadu premiérově představena prostorová instalace „Outside Itself / Mimo sebe“, kterou vytvořil Federico Díaz v benátském Arsenalu pro letošní 54. ročník la Biennale di Venezia.

V nové výstavní síni „S“ Galerie Zdeněk Sklenář na Smetanově nábřeží 4 bude instalace k vidění do 24. prosince.

Letos čtyřicetiletý Federico Díaz, který ve svých náročných projektech využívá nejnovější vědecké a technologické poznatky, patří k nejzajímavějším osobnostem nejen české, ale i mezinárodní výtvarné scény.

02492021.jpeg

Narodil se v roce 1971 slovenské matce a argentinskému otci, žije a pracuje v Praze a na různých místech ve světě. Od roku 2008 působí jako vedoucí Ateliéru supermédií na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.

Několik metrů dlouhá socha, sestavená z desetitisíců černých kuliček a zabírající celou přední část výstavní síně S, byla vytvořena roboty řízenými matematickým programem bez dotyku lidské ruky. Neustále se proměňující instalace narůstala interaktivně v průběhu času v procesu „virového rozmnožování“, aniž byla předem určena či známa její výsledná podoba. Někomu může socha připomínat kopcovitou krajinu, jinému vlnami zbrázděnou mořskou hladinu.

02492019.jpeg

Kurátorkou instalace byla Alanna Heiss, zakladatelka P.S. 1 Contemporary Art Center v New Yorku a samotný projekt byl vybrán hlavní komisařkou mezinárodní výstavy ILLUMInations a ředitelkou letošního benátského bienále Bice Curiger.

Svou instalaci „Outside Itself / Mimo sebe“ uvedl její autor Federico Díaz slovy, která napsal letos v červnu: „Umění není uměním, pokud je tvořeno lidskou rukou.“ Karel Oujezdský na úterní vernisáži Federica Díaze požádal, aby v úvodu exkluzivního rozhovoru pro pořad Mozaika toto své kontroverzní tvrzení blíže vysvětlil.

Spustit audio