Experimentátor duší i tělem. Galerie Artinbox představuje dílo Václava Zykmunda

28. červen 2019

Spojovat zdánlivě nespojitelné, objevovat nové postupy a svobodně rozvíjet představivost. V tom vynikal český malíř, fotograf, grafik a výtvarný kritik i teoretik Václav Zykmund, jehož fotografie, koláže a kresby představuje pražská Galerie Artinbox.

Zakladatel brněnské surrealistické skupiny Ra se už ve 40. letech stal průkopníkem akční či aranžované fotografie a netradičních fotomontáží. Spolu s Milošem Korečkem je právem řazen k předchůdcům happeningů, akcí a performancí šedesátých let. Právě fotky vzniklé během akcí brněnské skupiny tvoří větší část pražské výstavy. „Vystavené fotografie pocházejí z cyklů Řádění I a Řádění II. Jedná se v podstatě o fotodokumentaci tvůrčí hry surrealistů, která se odvíjela od konkrétních námětů, a rozvíjela se ve spontánní kreativní hraní s nejrůznějšími rekvizitami a kostýmy,“ vysvětlila na úvod ArtCafé výtvarnice, teoretička umění a také umělcova třetí žena Alena Zykmundová.

Snové výjevy i žárovka v ústech: předvoj moderního umění

Václav Zykmund: Autoportrét s žárovkou, 1937

Zykmundova fotografická tvorba, které se autor věnoval mezi lety 1935–1945, byla v Praze poprvé vystavena počátkem 90. let, a to v Domě fotografie. Jeho spoluzakladatelka a první ředitelka Suzanne Pastor Zykmundovi připravila nejen samostatnou fotografickou výstavu, ale i publikaci, která umělcovu dílu otevřela dveře do světa. Dnes jsou jeho fotky součástí sbírek předních světových galerií a muzeí. „Zykmund je oceňovanější a uznávanější za hranicemi své země. Tak to ale často bývá, doma není nikdo prorokem. I proto je načase začít u nás jeho dílo vystavovat a představovat,“ říká Nadia Rovderová, která na podzim připravuje další, tentokrát ale rozsáhlejší výstavu děl umělce, jehož 105. výročí narození si letos připomínáme.

Ke hrám s ohněm Zykmunda dovedl nedostatek peněz

Po konci války, i díky rozpuštění surrealistické skupiny, Zykmund aktivní fotografickou tvorbu opustil a začal se věnovat teorii.

Václav Zykmund

Umění světla a tmy zasvětil řadu odborných studií i několik knih. Více než sociální a sociologické aspekty média ho ale zaměstnávaly otázky, kdy se fotografie stává uměním, a kdy jím přestává být. Výstava v Galerii Artinbox kromě fotek představuje ještě méně známý, umělecky přitom stejně hodnotný pól umělcovy tvorby – kresby a koláže ze závěrečného období jeho života. Nejpůsobivější jsou experimenty s propalováním papíru či pálením syntetických pásek, zanechávajících na plátnech stopy ohně. „Je to paradoxní, ale k těmto postupům i materiálům ho přivedl nedostatek peněz. Od roku 1972 byl režimem vytrvale proskribován, měl velmi malou možnost svůj talent plně uplatnit,“ vysvětlila Alena Zykmundová.

Člověk jako střed a srdce tvorby

Nadia Rovderová

Obdivuhodné jsou ale i Zykmundovy koláže a kresby z mačkaných průsvitných papírů na mytí oken, jejichž trhané tvary doplňoval nejjemnějšími barevnými tóny. V některých kresbách využil i dětské kresby dcery Zuzany, a dosáhl tak zvláštního půvabu i napětí. „Zykmundova tvorba je o člověku. Každý si v ní může najít to své, její tematické jádro se přesně a konkrétně pojmenovat nedá,“ odpovídá výtvarníkova žena na otázku, jaký myšlenkový svět autor na svých plátnech vytvářel.

Vojtánek a Nápravník: outsideři a jejich Kaleidoskop světů

Jozef Vojtánek: Masky

Společnost Václavu Zykmundovi dělají v podzemních prostorách Galerie Artinbox dva další čeští solitéři – Milan Nápravník a Jozef Vojtánek, jejichž díla jsou tu k vidění v expozici s názvem Kaleidoskop. „Tyto dva umělce jsme daly dohromady se spolukurátorkou Terezií Zemánkovou, s níž se vytrvale věnujeme fenoménu outsider art či art brut. Jde o spojení lidí, kteří neměli možnost se v životě potkat, přesto se jejich díla vyznačují společnými prvky a velmi podobným vnímáním reality,“ uvedla ředitelka Galerie a kurátorka obou výstav Nadia Rovderová.

Výstavy můžete navštívit v galerii Artinbox:

Václav Zykmund | Fotografie, kresby, koláže (18. 6.–12. 9. 2019) 
výstava k 105. výročí narození autora

Milan Nápravník | Jozef Vojtánek KALEIDOSKOP (12. 6.–12. 9. 2019)

Více o Vojtánkových digitálních obrazech, vytvářených pomocí digitálních aplikací, i o dalších českých umělcích, které Galerie Artinbox vytrvale objevuje, si poslechněte v záznamu pořadu. Více se dozvíte i o britské kapele Enablers, která vystoupila v pražském klubu 007 na Strahově. Hudbu ovlivněnou tancem pak v hudebním bloku představuje dramaturg Pavel Zelinka.

Spustit audio

Související