Evropský navigační systém Galileo má problém

25. srpen 2014

Evropská vesmírná agentura v pátek odpoledne vypustila další dvě družice - už pátou a šestou v rámci evropského satelitního navigačního systému Galileo. Družice, které vynesla do kosmického prostoru raketa Sojuz, však nedosáhly předpokládané oběžné dráhy.

První čtveřice družic sloužila v podstatě k ověřování a potvrzení toho, že Galileo bude fungovat podle plánu. Z jejich signálů tak bylo možné už v roce 2013 provést první nezávislé vypočítání a určení polohy.

Pátečním vypuštěním dalších dvou družice se tento navigační systém měl dostat do funkční fáze, aby se nakonec stal celosvětově dostupným systémem družicové navigace s garantovanou službou a s širokou škálou nejrůznějších využití. Ukázalo se však, že nejvyšší stupeň ruské rakety nesplnil svůj úkol zcela bezchybně a družice se nedostaly na předpokládanou dráhu s výškou více než 23 000 kilometrů, ale na eliptickou, s výškou od 13 000 do 25 000 kilometrů. Evropská vesmírná agentura (ESA) zatím hovoří jen o zjištěné odchylce a zjišťuje, jaké dopady bude mít na program Galileo.

autor: Jana Olivová
Spustit audio