Eros v umění moderny

3. březen 2007

"Lidé říkají, že myslím příliš na ženy," stěžoval si kdysi Auguste Rodin a dodal: "Ale když tak o tom uvažujeme, co je na světě důležitějšího?". Na Rodinův citát vhodně navazuje výstava, která se koná od 1. března do 22. července ve vídeňské galerii BA-CA Kunstforum. Ta totiž mapuje eros v moderním umění a katalog umělců, jejichž díla tvoří exponáty na výstavě, se čte jako "kdo je kdo" moderního umění. Bacon, Cézanne, Dali, Degas, Klein, Klimt, Kokoschka, Manet, Miró, Munch, Picasso, Renoir, Rodin, Schiele a tak dále. České umění tu zastupují František Drtikol a Alfons Mucha.

Eros byl vždy základním impulsem múzické inspirace, a to ve všech svých formách - jako láska, touha, vášeň, spojení anebo tajné toužení. Podle Willema de Koonigna je nahé tělo důvodem, proč lidé vynalezli olejomalbu. Výstava prostřednictvím více než dvou set uměleckých děl vysvětluje fascinaci umělců erotikou. Neomezuje přitom pojem "eros" pouze na syžet lidského milování, ale věnuje se z velké části erotické sféře pokušení, chtíče, snů a podvědomí.

Eros byl pro většinu umělců princip, který pohání svět, který tvoří život a zároveň i smrt. Výstava se pokouší nalézt odpovědi na věčné otázky erotiky, ale i vysvětlit rozdíl mezi mužským a ženským pohledem na toto téma. V 19. století panovala představa ženského klínu jako "začátku světa", která se ale ukázala být v první řadě mužskou perspektivou. A výstava se ptá návštěvníka dále: Jaký je ženský pohled na erotiku? Jaký je vztah erotiky k pornografii? Proč je umění tak silně spojené s erosem? A proč není umění, jak řekl Picasso, nikdy mravné?

EROS V UMĚNÍ MODERNY
1. 3. - 22. 7. 2007
BA-CA Kunstforum, Freyung 8, 1010 Vídeň
otevřeno denně 10 - 19, v pátek 10 - 21
www.ba-ca-kunstforum.at, service@ba-ca-kunstforum.at

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu