Dům z písku a mlhy

14. červenec 2004

Domov je místo, kde se cítíme v bezpečí, místo, kde odpočíváme, prožíváme radosti i strasti, místo, do nějž pozvolna otiskujeme část sebe sama. Vypovídá o nás, je s námi spojený jako druhá kůže, sdílí s námi i naše intimní okamžiky. Skoro si ani neuvědomujeme jeho přítomnost a hodnotu, dokud o něj nemáme přijít.

Bývalý plukovník íránského letectva Behrani (Ben Kingsley) je přistěhovalec, politický uprchlík, který se ve Spojených státech snaží seč může uživit vlastní rodinu. Jeho hrdost strádá, tradiční role živitele rodiny je ohrožena. Po letech odborné a vysoce ceněné práce musí do úmoru dřít přes den na stavbě a v noci prodávat u benzinové pumpy, aby udržel rodině bývalou životní úroveň. Cathy Nicol (Jennifer Connelly) je mladá, nezodpovědná žena bez práce a životního cíle, která se zrovna vymanila ze závislosti na alkoholu. Neví kým je, ani kam směřovat. Vinou své nezodpovědnosti, administrativní chyby a lhostejnosti úřadů je vystěhována z domu, který je městem následně prodán za zlomkovou cenu právě plukovníku Behrani. Pro plukovníka je to možnost, jak dát rodině alespoň na čas vlastní domov a jak také získat prodejem prostředky pro její zabezpečení. Pro Cathy je dům dědictvím po otci, a také, jak si pomalu začíná uvědomovat, jedinou konstantou v jejím dosavadním životě. Náhoda svede plukovníka a Cathy dohromady jako protivníky, oba jsou odhodláni bojovat o svá práva.

Z filmu Dům z písku a mlhy

Dům z písku a mlhy rozhodně není film s černobílým viděním světa. Od začátku do konce si hraje s našimi emocemi, nevíme, na kterou stranu sporu se přiklonit, střídavě si obě získávají naše sympatie i nás odpuzují. Obě strany jsou vylíčeny bez příkras, s lidskými klady i nedostatky. Po té, co nahlédneme do jejich soukromí, pochopíme i Behraniho občasnou zuřivost pramenící z nejistoty i Cathyiny sebevražedné pokusy způsobené zčásti snahou uniknout z obtížné situace, zahanbením i pocitem viny. Film je hereckým koncertem Bena Kingsleyho, který ztvárnil důstojného, životem těžce zkoušeného muže s vojácky strohým chováním, člověka, který své emoce nedává příliš najevo. Emocionálně nejpůsobivější jsou chvíle, kdy v něm hlava patriarchální rodiny bojuje s rolí milujícího otce a manžela. Jennifer Connellyvá si skvěle poradila s postavou nevyrovnané, v podstatě dětsky umíněné ženy, která se částečně nechává vláčet životem a dospívá teprve ve chvíli, kdy si uvědomí, že jsou i vážnější problémy než ty její.

Z filmu Dům z písku a mlhy

Krom hereckých výkonů zdobí film skvělá hudba (James Horner) a kamera (Roger Deakins, David Stockton). Kamera si libuje v mlžných zákoutích, letících oblacích a v dramatických okamžicích v kruhu sleduje hlavní protagonisty na scéně. Po režijní a producentské stránce je Dům z písku a mlhy debutem Vadima Perelmana, který se dosud věnoval natáčení reklam. Tématicky je mu blízký, neboť sám je původem z Ukrajiny a osud přistěhovalce zažil už ve svých 13 letech. Jeho prvotina se mu skutečně vydařila, velmi citlivě zachází s ožehavými tématy. Xenofobii pojímá ne pateticky a demonstrativně, ale jako zakořeněný předsudek vůči jinakosti, který se projevit může a nemusí. Jemná kritika vystupuje i ze srovnání rodinného zázemí Cathy, která své příbuzné zná spíš po telefonu, přes nějž si jednou za půl roku řeknou pár milých frází, a plukovníka, pro kterého je rodina alfou i omegou. Děj je dobře odstupňovaný, ke konci graduje přímo raketovou rychlostí a působivost závěrečných scén se dá slovy jen těžko popsat.

Z filmu Dům z písku a mlhy

Dům z písku a mlhy je film pro náročného diváka, pokud jste ochotni pozorně sledovat a nadáni alespoň základní schopností empatie, nenechá vás chladnými. Po dlouhé době reprezentuje v našich kinech opravdové drama o tom, jak je někdy těžké odhalit v životě pravé hodnoty a jakou cenu za jejich poznání můžeme zaplatit, i o tom, jak malý kamínek může spustit velikou lavinu. Film vám rozhodně poskytne mnoho látky k zamyšlení a o jeho kvalitách svědčí i 3 oscarové nominace a prestižní cena National Board of Review za nejlepší debut roku 2003.

Z filmu Dům z písku a mlhy

Související weby: www.bioscop.cz, www.dreamworks.com

Dům z písku a mlhy (House of Sand and Fog, USA 2003) Premiéra: 15.července 2004 Režie: Vadim Perelman Scénář: Vadim Perelman, Shawn Lawrence Otto Kamera: Roger Deakins, David Stockton Hudba: James Horner Hrají: Ben Kingsley (Behrani), Jennifer Connelly (Cathy Nicol), Shohreh Aghdashloo (Nadi), Ron Eldard (Lester), Jonathan Ahdout (Esmail), Frances Fisher (Connie Walsh)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio