Dramaturg SOČRu Josef Třeštík je v soudobé hudbě jako doma

11. leden 2017

Symfonický orchestr Českého rozhlasu patří k nejstarším orchestrálním tělesům svého druhu v Evropě. Byl založen v roce 1926 a právě probíhající 90. sezóna prokazuje, že jde o skvěle sehraný muzikantský tým, který se nejen vyrovná s tradičním českým a světovým repertoárem, ale dokáže i zahrát bez větších obtíží novinkový titul.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Dramaturg Josef Třeštík si už vysloužil nejednu ostruhu v oblasti rozhlasové práce, zejména v oblasti popularizace soudobé hudby. Ne nadarmo je rovněž dramaturgem festivalu současné hudby Compuls v holešovické La Fabrice, který připomnělo uvedení skladby Pavla Zemka-Nováka Sedm slov Kristových na kříži.

Vysílání bylo trojgenerační vzhledem k věku hosta, moderátora a dlouholetého šéfredaktora hudební redakce dr. Jiřího Štilce staršího, který byl s námi ve spojení po telefonu. Vyprávěl o situaci a atmosféře v Československém rozhlase v době politického uvolňování v 60. letech minulého století. Tehdy prvně mohli vyjet rozhlasoví symfonici do zahraničí a sklízeli nejeden vavřín pod taktovkou Aloise Klímy, Josefa Hrnčíře a dalších. Tehdejší Symfonický orchestr Československého rozhlasu uvedl v premiéře nejednu novinku českých soudobých skladatelů.

Čtěte také: Symfonický orchesrtr Českého rozhlasu

V současné době působí rozhlasoví symfonikové nejen ve studiu při nahrávkách rozšiřujících snímkový fond, ale i na koncertním pódiu, pořádají též samostatné koncertní řady, z nichž jedna nazvaná „Tady žije SOČR“ zve přímo do rozhlasové budovy v úterý 24. ledna.

Posluchačská hádanka tentokrát čerpala z divadelní oblasti. Symfonický orchestr Českého rozhlasu přednesl Pochod ke slavnostem Shakespearovým za řízení dlouholetého šéfdirigenta Vladimíra Válka.

V pestré hudební dramaturgii Telefonotéky zazněly skladby L. Janáčka, M. Kabeláče, A. Dvořáka, W. Lawese, M. Ravela, E. Chabriera a J. S. Bacha.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Ivan Ruml
Spustit audio