Dovolená s poukazem. Jak Češi trávili dovolenou před rokem 1989?

Fenomén odborových rekreací, plánovaný a organizovaný volný čas jedinců, kteří měli vytvořit pevný socialistický celek. Jak to proměnilo naše vnímání toho, jak trávíme dovolenou? Kde jsou ty prvorepublikové letní byty? A jak se jezdilo organizovaně do světa mezi lety 1948-1989?

To jsou některé z otázek, které kladl Martin Groman svým hostům v posledních červnových Reflexích. Zaměřil se na způsoby, jakými trávili Češi a Slováci své volné dny především po roce 1948. ROH hned po odsunu Němců zabralo dlouhou řadu vyhlášených hotelů a penzionů v pohraničí a začalo do nich vozit zasloužilé pracovníky. Tento způsob organizování volného času k nám kupodivu nepřišel ze Sovětského svazu, jak by se dalo čekat, ale první čeští dělníci mohli jet na společnou dovolenou už za Protekrotátu, kdy tuto akci nařídil zastupující protektor Reinhard Heydrich.

Stovky pracujících ze všech krajů naší republiky trávili dovolenou na plážích u Máchova jezera v Doksech, 1962

Komunistické odborové dovolené zpočátku nutily zaměstnance, aby jezdili na tyto finančně velmi výhodné dovolené sami, rozhodně bez dětí, většinou i bez partnera. V šedesátých letech se toto začalo proměňovat - dělníci chtěli svůj volný čas trávit více s rodinou, a tak režim nakonec ustoupil. Stejně tak se proměňovalo také cestování do zahraničí - zatímco v padesátých letech vycestovala mimo sovětský blok jen hrstka prověřených, v šedesátých letech se i toto proměnilo, což ovšem zase vybudilo jiný fenomén - dovolenou jako začátek exilu.

02315420.jpeg

O tom všem, o dovolených s poukazem, pionýrských táborech, ale také třeba o jídle na cesty v těchto Reflexích hovořil Martin Groman se svými hosty - Alžbětou Kratinovou z Všeodborového archivu Českomoravské konfederace odborových svazů, Jiřím Knapíkem z FSV UK v Praze a Martinem Francem z Masarykova ústavu a archivu AV ČR.

Martin Groman debatuje s Alžbětou Kratinovou z Všeodborového archivu Českomoravské konfederace odborových svazů, Jiřím Knapíkem z FSV UK v Praze a Martinem Francem z Masarykova ústavu a archivu AV ČR

Reflexe dnes doprovodily ukázky z prázdninových reportáží a rozhovorů, které Československý rozhlas vysílal především v šedesátých letech.

autor: Martin Groman
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.