Do České republiky se slétli bubeníci

10. listopad 2008

Republikou v těchto dnech doslova kočuje fenomenální projekt Pavla Fajta s příznačným názvem Slet bubeníků. Každý den od 4. až do 16. listopadu osmice bubeníků postupně navštíví či již navštívila několik českých měst, aby za sebou zanechala vždy jedno unikátní, a tedy neopakovatelné vystoupení. Další dva dny po tomto turné budou patřit workshopům.

Hlavní myšlenkou celého projektu je, že se k nám každoročně "sletí" několik bubeníků z různých končin světa, aby v krátkém časovém úseku společně sestavili kvalitní bubenické vystoupení. Nejdůležitější roli hraje zejména různý původ i hudební preference jednotlivých hudebníků, neboť každý do ní může vložit nejen svůj talent a zkušenosti, ale mimoděk (a zároveň především) také kulturní tradici země, odkud pochází.

A jak takové soustředění v odlehlém "bubenickém stanu" probíhalo tentokrát? "Bubeníci nevytáhli paty ze zkušebny. Nebylo třeba je nijak usměrňovat, oni jsou ukáznění sami od sebe. Ze všech sršela energie a touha přinést sám za sebe do společného kotle to nejlepší. Byla to pravá týmová práce," popisuje nadšení bubeníků Romek Hanzlík z pořadatelské společnosti A.M.P.

Slet bubeníků 2008

Když se mluví o bubnech, nabízí se zejména asociace s africkými či karibskými rytmy tamtamů, djembe, bong a dalších. Těmto také byly věnovány hned tři ročníky Sletu.
Pro ten letošní, již sedmý, zvolili jeho pořadatelé téma japonsko-evropské konfrontace, pochopitelně tedy pouze na hudebním poli. Vzniklá skladba, která nyní objíždí republiku, v sobě slučuje dva jinak velmi odlišné hudební směry. Na pódiu se setkávají nejrůznější nástroje, tedy klasické evropské (jako tympány, gongy, vibrafon a další) na jedné straně a tradiční japonské (v popředí s perkusním nástrojem taiko) na straně druhé, mísí se zde dva různé kulturní vlivy a konečně i nečekaná kompozice evropsko-asijských zvuků a rytmů, kterou asi ve svém životě mnohokrát neuslyšíte.
Audio je z roku 2007

Každé vystoupení vždy bylo (a bude tomu tak i letos) typické svým poněkud volnějším přístupem. "Obecně se dá říct, že zhruba dvě třetiny celého vstoupení jsou připravené a zbytek je pak prostor pro improvizaci či další inspiraci. Roli hraje i prostředí, kde se koncert odehrává, reakce diváků a atmosféra, která vibruje mezi hudebníky a publikem. Každé představení trvá zhruba hodinu a půl, ale když se daří, vše do sebe zapadá a všechny to baví, vystoupení se protáhne i na dvě hodiny," potvrzuje jedinečnost každého večera Romek Hanzlík.

Slet bubeníků 2008

Jak už bylo řečeno, otcem Sletu bubeníků je známý český bubeník Pavel Fajt, který také nese břímě svého nápadu a projektu se sám vždy účastní. K sedmici dalších hudebníků, které letos přizval ke spolupráci, patří za tu evropskou (českou) část Pavel Koudelka, Petr Zeman a také člen Tam-Tam Orchestra Miloš Vacík, pro něhož to letos není žádná premiéra.
Pokud jsme zde dosud zmiňovali pouze "evropsko-japonskou" konfrontaci, nebyli jsme úplně přesní: letošní "sletka" bude mít svého zástupce také ze Spojených států - Jima Menesese, který je Fajtovým dlouholetým přítelem a spoluhráčem, a i on již jednou na Sletu vystupoval.
Japonskou scénu v letošní bubenické formaci zastoupí další "stálice" Sletu zpěvačka Yumiko (která se vyžívá zejména v japonském technu), dále pak pekusistka a vibrafonistka Honda Junko a v neposlední řadě také svérázný hudebník Steve Eto. Ten je známý zejména bubenickou prací s barely (oil drum), které výborně zapadají do produkce dnes moderní "industriální" scény.

Slet bubeníků 2008

Po Smržovce (4. listopadu) a Olomouci (5. listopadu) se bubeníci přesunuli do dalších jedenácti měst v Čechách i na Moravě, 10. listopadu se představí v Brně, o dva dny později v Praze a celou štaci zakončí v Ústí nad Orlicí. Závěrečné dva dny letošního sletu budou věnovány workshopům, které se uskuteční v Benešově a Českých Budějovicích.

Slet bubeníků - web

Odkaz na videoukázku letošního Sletu v Trutnově

autor: Lucie Černá
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.