Dlouhá noc muzeí u jižních sousedů

8. říjen 2004

V sobotu večer se v celém Rakousku otevřou brány více než čtyř set muzeí. Tolik kulturních institucí se u našich sousedů zapojilo do pátého ročníku Dlouhé noci muzeí, kterou organizuje rakouský veřejnoprávní rozhlas a televize ORF.

Od roku 2000, kdy se Dlouhá noc muzeí konala v Rakousku, respektive ve Vídni poprvé, se počet návštěvníků zpětinásobil - loni si při této příležitosti prohlédlo aktuální expozice i stálé sbírky rakouských muzeí na 200 000 lidí. Letos se akce zúčastní rekordních 437 muzeí ze všech rakouských spolkových zemí, z toho 61 muzeí vídeňských.

Noční Leopold Museum v komplexu Museumsquartier

Na sobotní noc lákají do svých prostor návštěvníky nejen známá velká muzea a galerie rakouské metropole, ale i muzea menší či obvodní - například Muzeum Sigmunda Freuda, které sice přitahuje mnoho mezinárodních návštěvníků, pro Vídeňany však dosud patří k tajným tipům. V Muzeu Vídně budou mít návštěvníci poslední možnost prohlédnout si výstavu Egon Schiele a Arthur Roessler. Muzejní komplex Museumsquartier nabídne mimo jiné tematické prohlídky rakouskou architektonickou expozicí v Centru architektury nebo návštěvu výstavy Juergena Tellera v Kunsthalle. Aktuální výstavy Židovského muzea, například Vídeň - město Židů, doprovodí též hudební program. Hudba Beethovenova a Mozartova, ale i dalších autorů až po Schönberga a Weberna zazní v Centru Arnolda Schönberga.

Zájemcům o prohlídku budou vídeňská muzea otevřena od 18 hodin do jedné hodiny po půlnoci. Jednotná vstupenka v hodnotě 12 eur (snížená za 10 eur) bude opravňovat nejen ke vstupu do všech muzeí, ale také k dopravě zvláštními "shuttlebusy". Ty budou ve Vídni vyjíždět v pravidelných intervalech z Náměstí hrdinů (Heldenplatz), kde bude od pátečního večera možné získat též informační brožury a vstupenky.

Další informace najdete na této internetové adrese.

autor: (com)
Spustit audio