Disturbia

31. říjen 2007

Představte si dva měsíce domácího vězení uprostřed parného léta, kdy všichni kamarádi odjeli na prázdniny a vy nesmíte překročit desetimetrovou hranici okolo domu. Čím zabijete šílenou nudu? Dalekohled a pozorování okolí není špatný nápad, ale jeden ze sousedů nesmí být sériový vrah. UVNITŘ TRAILER!

Kale Brecht při autonehodě ztratil otce, sám při tom seděl za volantem. Nyní žije jen s matkou a pocit viny ještě zhoršuje obvyklé problémy dospívajících. Vše vyvrcholí, když po nevinné poznámce Kale napadne svého učitele španělštiny. Je těsně před prázdninami a Kaleovi soud vyměřil podmínečný trest a tříměsíční domácí vězení. Nad jeho dodržováním má bdít elektronický obojek připnutý ke Kaleovu kotníku. Představte si, že je vám 17 a máte celé prázdniny strávit v domě a jeho přilehlém okolí do 20 metrů - hrůza!

Už během prvního týdne vystřídá Kale kompletní škálu činností, jakými se může teenager doma zabavit a pak následuje už jen bezbřehá nuda střídaná pocity osamělosti. Kale si navykne pozorovat oknem dalekohledem své sousedy, baví se odhalováním jejich soukromí a drobných tajemství a netuší, že se v brzké době díky této zálibě dosavadní nuda promění v něco mnohem horšího. Všechno začne, když se do Kaleova sousedství přistěhuje s rodinou mladá atraktivní dívka, která zákonitě přitáhne pozornost všetečného dalekohledu. Zároveň se v médiích začínají množit zprávy o sériovém vrahovi, který si za oběti vybírá atraktivní ženy a množství pohřešovaných neustále vzrůstá.

Disturbia

S nově přistěhovavší se Ashley se Kale brzy spřátelí a spolu se spolužákem Ronniem začnou sledovat divné chování společného souseda Roberta Turnera. Ten jezdí podobným oldmobilem, jaký byl spatřen v místech odkud zmizela poslední oběť sériového vraha, je to podivný samotář, který v noci často mizí na dlouhé projížďky. Podezření, že by pan Turner mohl mít něco společného s vraždami, v nich neustále narůstá. Ve chvíli, kdy se Kaleovi podaří na videokameru náhodou natočit Turnerovo násilné chování k dámské návštěvě, dostanou události rychlý spád. Trojice teenagerů tak stojí proti dospělému, všehoschopnému násilníkovi a nemůže počítat ani s pomocí policie, která jejich podezření pokládá za výplody přebujelé fantazie.

Disturbia

Režisér D. J. Caruso se chopil tematiky nastíněné v Hitchcockově "Okně do dvora" a rozhodl se jí dát moderní kabát. Hrdinou je vzhledem k nejširší věkové skupině návštěvníků teenager a protože je těžké nevyhraněné publikum uspokojit jediným žánrem, rozhodl se do thrilleru namíchat i prvky filmů pro náctileté a v napínavé rovině filmu podstatně přitvrdit. Zpočátku se Disturbia tváří jako normální snímek o dospívajícím chlapci, kterého zasáhla tragická smrt otce v tom nejobtížnějším období. Pak ale film plynule přejde ke ztřeštěným kouskům, kterými se nudící se Kale snaží ukrátit dlouhou chvíli, k jeho sbližování se sličnou sousedkou, k červenání se, zakoktávání a k sadě obvyklých trapasů, ale ani u toho dlouho nevydrží. Poslední v řadě je pak o napětí se pokoušející konec, který naprostým skokem vygraduje do hrůzostrašných scén jako vystřižených ze 7even nebo Mlčení jehňátek. Plynulost skutečně není Carusovo druhé jméno, každá jmenovaná část je režijně dobře zvládnutá, ale poskládané do sebe tvoří značně nekompaktní celek, u něhož nevíte čím vlastně chtěl být.

Disturbia

Podobně jsou na tom herecké výkony. Shia LaBeuf (Kale) je jistý v komické poloze svojí role, ale okamžiky napětí a hrůzy už zvládá méně. David Morse vytvořil charismatickou postavu Roberta Turnera, který je hrůzostrašný ve své málomluvnosti a sebekontrole. Za zmínku pak stojí Ještě Carrie-Anne Moss, která si kromě drsných žen v latexu hladce poradí i s rolí matky ve středním věku.

Disturbia

Disturbia je slabý vývar s příliš mnoho kořením, což ruší výslednou chuť. Žánrově pestré dílko bylo v tomto případě chybou a působí asi tak přirozeně, jako byste při prožívání osobní tragedie stále obdivovali krásy života. Výsledný dojem pak zachraňují slušné herecké výkony a poctivé filmařské řemeslo.

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Bontonfilm

Disturbia thriller / drama / krimi / horor, USA, 2007

Režie: D. J. Caruso, scénář: Christopher B. Landon, Carl Ellsworth, kamera: Rogier Stoffers, produkce: Jackie Marcus, Joe Medjuck, E. Bennett Walsh, hudba: Geoff Zanelli, střih: Jim Page

Hrají: Shia LaBeouf (Kale Brecht), Sarah Roemer (Ashley Carlson), Carrie-Anne Moss (Julie Brecht), David Morse (Robert Turner), Aaron Yoo (Ronnie), Jose Pablo Cantillo (strážník Gutierrez), Viola Davis (detektiv Parker)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.