Cukrový klaun

8. leden 2009

Základní motiv psychologického románu z 90. let. minulého století (smrt mladého člověka) má kořeny ve skutečné události. Autor změnil prostředí, přidal historické kořeny a hořký příběh obalil složitou pavučinou lidí, vztahů a míst. V bývalém rozlehlém pohraniční vojenského prostoru Boletice kdysi Němci za války začali budovat tajný projekt, na který nedalo zapomenout ani následné vystěhování mnoha vesnic kvůli tvorbě vojenského prostoru. Ti, co přežili válku a komunismus a mají zde své vzpomínky, se snaží přežít i nyní, restituce a snahy o podnikání vyvolávají staré spory. Chmurnost a melancholie kraje zasahuje i mládež, která se chce buď odstěhovat nebo je snadnou kořistí místní malé drogové scény.

Hlavní hrdina Aleš se tomu snaží vzdorovat. Klaunem, který se je jiný, než ostatní, a který naráží na cukrovou vatu, je právě on. Tragicky končí v opuštěné grafitové šachtě, kde jej (znechucen nečinností policie) nachází po složitém pátrání vlastní otec. Zařazuje se mezi legendy místních lidí, kteří proběhlé události nedokáží vidět v opravdovém světle. Jeho příběh bude donekonečna probírán stejně jako dohady, proč se na kolickém zámečku za války nechal zaměstnat nejbohatší kolický sedlák, k čemu soužily tajemné bedny s rakouskými nápisy, kdo se celou dobu stará o pustnoucí zámeckou zahradu a jaké úmysly se zámečkem má nová majitelka.

Martin Sichinger

Značné množství postav a neustálé přeskakování z dávné minulosti do přítomnosti i nedávné doby, změny prostředí a nevysvětlená náhlá rozhodnutí patří ke slabinám románu. Je těžké poskládat si celou dějovou linii, prokousat se nejasnými osudy propletence postav a ještě vnímat jazyk, kterým autor popisuje smutek, nenaplněné představy a atmosféru náhlých životních zásahů, které nás ovlivňují. Značná část událostí je navíc popisována dost neosobně, jako by se jednalo o zápisy do ztracené lešenské kroniky. I ta zde má svůj vlastní příběh, který jako jediný má pozitivní konec. Román získal literární cenu v soutěži, v níž Knižní klub oceňuje dosud nepublikované rukopisy.

Martin Sichinger, Cukrový klaun, Praha, Knižní klub 2008, 240 s.

autor: Pavlína Pelcová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.