Člověk a kultura v zrcadle americké antropologie

17. říjen 2016

Nejvýznamnější osobnosti a směry 20. století. Hovoří docent Václav Soukup z Univerzity Karlovy v Praze.

Jednou z nejatraktivnějších a nejpodnětnějších vědních disciplín je kulturní antropologie, která se zrodila v průběhu expanze Západní civilizace do exotických mimoevropských zemí. Tradičním předmětem výzkumu kulturních antropologů byly jednoduché domorodé kultury, jejichž příslušníci sdíleli odlišný způsob života než Evropané. Fascinace odlišnými zvyky a obyčeji spojená se snahou porozumět tomu, kdo jsou "Ti druzí" vedla ke vzniku kulturní antropologie jako vědy programově studující kultury v čase a prostoru.

Základní metodou kulturní antropologie se stal terénní výzkum založený na dlouhodobém pobytu antropologa mezi příslušníky studované kultury. Antropolog, podobně jako filmový Indiana Jones, opouští svět západní civilizace, aby dlouhé měsíce pobýval mezi domorodci s cílem pochopit a interpretovat jejich odlišný svět. V cyklu rozhovorů s Václavem Soukupem budou představeny výzkumy nejvýznamnějších amerických kulturních antropologů a jejich přínos pro pochopení podstaty člověka a kultury.

autor: Marie Poláková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.