Choking Hazard

16. duben 2004

Už je to tady - žvýkání přináší zkázu! Z lesa vyšel průvod mrtvých myslivců a jdou sežvýkat skupinku podivínů v osamoceném hotýlku Halali. Nápaditá hororová komedie vznikla pod rukama filmofilů Marka Dobeše a Štěpána Kopřivy a kupodivu se jim podařilo do českých kin vnést něco zbrusu nového.

Je třeba podotknout, že českou hororovou komedii o nemrtvých myslivcích očekávala většina zájemců s obavami. Doba zombie filmů už dávno minula, v české kinematografii nemá žánr své místo a jména režiséra a scénáristy dávaly najevo, že půjde o skutečnou šílenost - Marek Dobeš a Štěpán Kopřiva jsou úderným a zároveň mírně neortodoxním duem. Několikaletá práce a značně kamarádšoftský přístup (ve filmu hrají snad všichni známí lidé, kteří si s Dobešem nebo Kopřivou tykají) pasovaly produkci na poloamatérskou, a tím vzrostla úroveň nervozity mezi lidem obecným. Pravda je taková, že tvůrci Choking Hazard se v žánru vyznají, ale řemeslně pokulhávají - od střihové části až po podivně vedené herce, jejichž dialogy zní občas jako recitace básniček na základní škole. Privilegiem celého kusu stoprocentně zůstává, že to Dobeš s Kopřivou natočili, že se na to dá dívat a že to v sobě má neskutečnou dávku nadšení a energie.

Ječení si užijete víc než dost

Pro lepší pochopení settingu je třeba orientovat se ve filmech o nemrtvých. Základním klišé je skupinka povahově rozdílných individuí izolovaných na samotce, odkud není úniku. V tomto případě jde o hotel Halali poblíž temného lesa. Aktéry jsou skupinka hledající smysl života pod vedením slepého filozofa doktora Reiniše (Jaroslav Dušek) a skupina nemrtvých myslivců hledajících lidské maso pod vedením tří super-zombies (Ondřej Neff, Jan Sýkora, Pavel Holec). Pro detailní vysvětlení konzultujte obrázek, který autor recenze nakreslil v průběhu projekce - je dostatečně informativní. Film rozdělený na dvě důležité kapitoly popisuje utrpení pseudofilozofů při útoku normálních nemrtvých a následně komplikace spojené s příchodem tří nad-zombies. O veselé situace, pramenící z přebytku pubertálního humoru a zoufalé snahy udělat film zajímavým, není nouze. V naprosto úchylné scéně tancují myslivci probíjení 220 V před pultem, na kterém se schovává jedna z hlavních hrdinek, jindy útoky myslivců doprovází skutečně příšerná písnička Poslední rokenrol. Pakliže Dobeš stíhá režii, prolnutí obrazu a hudby vůbec nerozuměl (nebo jde o další vtip, který recenzentovi uniká). Scénář se skvěle vysmívá hororovému klišé, že musí zemřít ten, kdo dělá špatné věci - souloží, krade, kouří a nepomůže bližnímu svému, a proto je pro diváka nejlidštější a jeho smrt zabolí. V Choking Hazard s každou smrtí souhlasíme. Je správná. Myslivci mají rozum.

Šéfredaktor Neviditelného psa v civilu

Jak praví doktor Reiniš, důležitý je rozum a instinkt. Zdá se, že tvůrci se nechali řídit hlavně instinktem a křečovitou snahou o originalitu. Proto jsou ve filmu dva konce (nemohl jeden zůstat ležet ve střižně?), a proto jsou některé střihy značně nepochopitelné. Naprostá zběsilost děje a poetické ukončení říká jediné: nestačilo nám to, natočíme další díly. Produkčnímu Bontonfilmu prý stačí 190 000 diváků, aby považoval snímek za úspěšný, a vzhledem k prezentaci na zahraničních festivalech Dobeš ani Kopřiva nemusí strkat hlavy pod zem.

Kromě Jaroslava Duška, herecké ikony českého filmového průmyslu, je zřejmě nejpřekvapivější a snad i nejlepší (protože krátký) výkon Dády Patrasové jako zabíječky nemrtvých. Dáda by si mohla klidně vykračovat vedle Wesley "Bladea" Snipese. Doufejme, že na film nebudou chodit její příznivci z dětských pořadů v České televizi. Není zvykem v krvavých filmech uvádět jména masa na sežrání, protože to stejně nepřežijí. V případě Choking Hazard rozhodně stojí za pozornost celé herecké těleso, zejména Ondřej Neff, Jan Sýkora a Pavel Holec coby démoničtí loutkaři "malých" myslivců. V jejich případě perfektní maskérská práce dělá z jindy sympatických lidí prohnilá individua s krhavým okem.

Jaroslav Dušek už ani neví, jak publikum zklamat

Choking Hazard je objevem české kinematografie a doufejme, že intelektuální a hlubokomyslní režiséři a producenti nezadupou Dobeše s Kopřivou do země. S premiérou tohoto filmu se dá totiž konstatovat, že se konečně vymykáme z našich oblíbených scénáristických škatulek a dáváme prostor v kinech a diváckých myslích barvitější a zajímavější tvorbě. Možná šílené, možná nechutné, ale velmi, velmi nové.

P. S.: Nezapomínejte, že krvavé horory musí být v první řadě špatné, aby mohly být dobrými.

Související odkazy: oficiální stránka

Choking Hazard (ČR, 2004) Hrají: Jaroslav Dušek (doktor Reiniš), Jan Dolanský (Verner), Anna Fialková (Lefnerová), Kamil Švejda (Nedobyl), Eva Janoušková (Křenovcová), Eva Nadaždyová (Hanušová), Roman "Izzi" Izaiáš (Měchura), Dagmar Patrasová (femme fatale), Jan Nemejovský (nadlesní Bárta), Ondřej Neff (superzombivec Knýbel), Jan Sýkora (superzombivec Stančík), Pavel Holec (superzombivec Zdražil); Scénář: Štěpán Kopřiva; Hudba: František Fuka, Doga, Seven; Režie: Marek Dobeš; 81 minut

autor: Pavel Dobrovský
Spustit audio