Čas pravé radosti

19. listopad 2007

Lubomír Mlčoch, profesor Karlovy univerzity, na jejíž Fakultě sociálních věd v současnosti přednáší a kde též po dvě volební období působil jako děkan, je ekonom. Knižní rozhovor Čas pravé radosti, v němž mu otázky kladl Jan Bárta, ředitel humanitární organizace Adra a externí redaktor Českého rozhlasu, přesto není suchopárným souborem faktů a dat. Během prodlužujících se podzimních večerů je vítanou příležitostí k zamyšlení: "Je potřeba, abychom se naučili lásce k bližnímu, dřív než budeme mít chuť na druhých podle našich představ něco měnit."

Přesné biografické údaje v této knize chybějí. A tak lze o dotazovaném to základní říci jen v obecnějších obrysech. Například, že se narodil ve čtyřicátých letech minulého století, uprostřed světového válečného konfliktu ("ještě před vyloděním v Normandii") jako sedmé dítě do rodiny na jihomoravském Znojemsku. Spíše než světodějnými událostmi byl ale počátek jeho života poznamenán drobnějšími různicemi: "Když jsem spatřil světlo světa, mých šest sourozenců už mělo deset a více let. (...) Teprve se zpožděním jsem se dovídal, že starší sourozenci mé narození tak úplně nevítali."

Rozhovor je členěn do kapitol, které jsou podle vzoru biblické knihy Kazatel rozepjaté mezi vzájemnými protiklady (např. Čas sázet i čas trhat, Je čas hledat i čas ztrácet, Je čas milovat i čas nenávidět).

I když je struktura rozhovoru vázána na póly života a smrti, veselí a smutku či sázení a sklizně, jednotlivé otázky a odpovědi nejdou po chronologické lince od dětství k dospělosti. Každá kapitola se stává tématem a do něj je dosazována zkušenost, zážitky i myšlenky dotazovaného bez ohledu na to, ke kterému času jeho života se váží. Důležitější než přesná následnost událostí je tak jejich obsah - když je na stránkách rozvažováno například o čekání ("Život s okamžitě splněnými přáními a sny se mění v stále střídavý řetězec zábavy a nudy."), o hrách ("Forma hraní je respektování ustálených vzorců chování.") nebo o úspěchu ("Podařilo se nám dosáhnout toho, o co jsme usilovali. Když jsme toho konečně dosáhli, zjistili jsme, že právě v tom dosažení našich představ je největší problém. Konzumní společnost neodstranila vnitřní nespokojenost konzumního člověka se sebou samým.") . Samozřejmě se čtenář dozví i mnohé ze soukromí prof. Mlčocha, zjistí z jakého rodinného zázemí pochází, s jakými ideály budoval vlastní rodinu, co vše obsahuje pojem vzdělání i jakými pracovními peripetiemi prošel před rokem 1989, kdy se L. Mlčoch pohyboval v podobných ekonomických odvětvích jako Václav Klaus či Miloš Zeman.

Rozhovor s profesorem Mlčochem působí velmi osobně a upřímně. Je vystavěný na lidské moudrosti a pokoře, na citlivém a nesobeckém přístupu ke světu a k lidem blízkým i zcela cizím. Kniha o čase pravé radosti je inspirativní. Odhaluje čtenáři nejen skutečnost, že i ekonom může mít zdánlivě zcela neekonomický pohled na své okolí, ale také to, že i malé množství dobra, ochoty a lásky jednoznačně převáží jakékoliv materiální výdobytky.

Lubomír Mlčoch a Jan Bárta, Čas pravé radosti, Portál, Praha 2007, str. 168.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.