Bernhard Schlink − Walter Popp: Spravedlnost podle Selba. Krimipříběh s Jiřím Štěpničkou v roli soukromého detektiva

10. říjen 2021

Jiří Štěpnička jako Gerhard Selb, svérázný soukromý detektiv s pohnutou minulostí nacistického státního zástupce, pátrá na objednávku chemického koncernu po počítačovém hackerovi. Prvotinu Bernarda Schlinka Spravedlnost podle Selba poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dramatizace: Jan Kolář
Osoby a obsazení: Selb (Jiří Štěpnička), Korten (Václav Postránecký), Buchendorfová (Kateřina Winterová), Mischkey (Ladislav Špiner), Schmalz (Milan Kačmarčík), Firner (Petr Dohnal), Näglsbach (Petr Nárožný), Schneider (Hanuš Bor), Newerly + řidič (Radek Valenta), Danckelmann (Vlastimil Zavřel), Fred (Marek Taclík), starý Schmalz (Antonín Molčík), Schlemihlová (Bohumila Dolejšová), Babs (Jitka Sedláčková) a další
Dramaturgie: Jana Paterová
Překlad: Lucy Topoľská
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 2011

Bernhard Schlink je u nás dobře známý nejen svými romány (Předčítač, Návrat) a povídkami (Útěky z lásky), ale do povědomí vstoupil především jako autor předlohy oscarového filmu Předčítač (filmové zpracování britského režiséra Stephena Daldryho z roku 2008 s Kate Winsletovou v hlavní roli). Také román Spravedlnost podle Selba byl zfilmován.

Soukromého detektiva Selba osloví bývalý kamarád z dětství stojící v čele velkého chemického koncernu s žádostí, aby vypátral počítačového hackera, který se nabourává do počítačového systému firmy. Selb ho odhalí.

Hacker, krátce na to za podivných okolností umírá a Selb zjišťuje, že se před svou smrtí zapletl do vysoké hry s vedením firmy, když začal pátrat v její nacistické minulosti. Ale i Selb sám byl za války státním zástupcem plně oddaným režimu. Konfrontace se svou vlastní minulostí ho vede k tomu, že vezme spravedlnost do vlastních rukou.

autoři: Jan Kolář , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio