Benjamin Kuras: Popeleční večeře

16. duben 2019

Fiktivní příběh z posledních dnů italského filozofa, spisovatele a astronoma, světoznámého myslitele Giordana Bruna ve věznici Svaté inkvizice. Tragikomická hra Benjamina Kurase měla svou premiéru v londýnském divadle The Gate v roce 1987. Pro Český rozhlas ji v roce 2008 natočil režisér Petr Mančal s Jiřím Lábusem v hlavní roli. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Benjamin Kuras

Giordano Bruno čeká na vykonání rozsudku ve věznici Svaté Inkvizice. Dostal ho sem jeho bývalý přítel, spolužák ze semináře, agent inkvizice Domenico. Ten ho také pravidelně navštěvuje a snaží se ho přesvědčit, aby své učení odvolal. Nabízí mu za to kromě života i místo ve vatikánské knihovně.

Jinak dělají Brunovi společnost dva potulní komedianti, kteří se marně dohadují, proč byli zatčeni. Z nudy – a aby nevyšli z hereckého cviku – se učí nazpaměť Brunem diktované poslední filozofické poselství. Taková je výchozí situace tragikomedie Benjamina Kurase.

Svatopluk Skopal (2019)

Hra měla svou premiéru v londýnském divadle The Gate v roce 1987. Pro Český rozhlas ji v roce 2008 natočil režisér Petr Mančal s Jiřím Lábusem v hlavní roli. Dále hrají Svatopluk Skopal, Lukáš Hlavica, David Novotný, Miroslav Táborský a další.

Osoby a obsazení: Giordano Bruno (Jiří Lábus), Domenico (Svatopluk Skopal), Fichetto (Lukáš Hlavica), Coviello (David Novotný), hlas (Miroslav Táborský) a ohlášení + kapitoly (Petr Pelzer)

Hudba: Ladislav Železný
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Režie: Petr Mančal

Natočeno v roce 2008.

Spustit audio