Básnířka a prozaička Irena Šindlářová

14. srpen 2015

Tvorba olomoucké básnířky a prozaičky Ireny Šindlářové zrcadlí nitro introverta konfrontovaného s okolním rychlým a zdánlivě úspěšným světem, který ostych a pozvolnost nepovažuje za bernou minci.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Přizpůsobí se mu básníkova duše, nebo zůstane (ne)dobrovolně v pozadí zájmu a pozornosti?

Irena Šindlářová po absolvování gymnázia v Olomouci-Hejčíně pracovala jako obchodní cestující, terapeutická sestra v Psychiatrické léčebně ve Šternberku a odborná referentka při Českém fondu výtvarných umění (externí studium dějin výtvarného umění při ČFVU). Od roku 1990 má svobodné povolání. Věnuje se psaní poezie i prózy.

Vydala řadu knih tajemných příběhů a pověstí, knihy s mytologickou a duchovní tematikou a historické publikace regionálních dějin obcí. Pořádá autorské večery poezie – např. olomoucké Muzeum umění, s jejím dílem se mimo jiné mohli zájemci seznámit v pražské Viole a na Šrámkové Sobotce. Publikovala i dvě básnické sbírky, autorsky je zastoupena v několika almanaších.

Dokončila scénář filmové pohádky pro Českou televizi. Externě spolupracuje zejména s Českým rozhlasem v Olomouci, kde se podílela na několika cyklických pořadech, v Českém rozhlase Vltava se prezentovala v časosběrném dokumentu Být outsiderem? a v třídílném čtení z rukopisu připravované knihy Ábr Fábr v podání Valérie Zawadské.

V současné době pracuje na další básnické sbírce a připravuje k vydání román s autobiografickými prvky.Od roku 2005 je členkou Obce spisovatelů Praha.

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: Michal Bureš
Spustit audio