Archa Reynoldsova

10. červenec 2009

"Už když jsem studoval architekturu, došlo mi, že to, jak se dnes staví, je v podstatě k ničemu," říká v celovečerním dokumentu Architekt odpadu, jenž právě zastihnete v kinodistribuci, americký architekt Michael Reynolds. UVNITŘ TRAILER!

Idealista architektury v rozumové rovině a neúnavný vizionář Mike Reynolds už 40 let hledá cesty, zkouší, poučuje se a také staví domy, mezi jejichž zdmi se dá žít v naprostém souladu s přírodou, bez závislosti na vnějších energetických zdrojích. Co víc, většinu materiálů, které ke svým alternativním stavbám využívá, považujeme za odpad. Za svoji mnohaletou praxi se tento sympatický chlapík posunul od plechovek od piva k plastovým lahvím nebo ojetým pneumatikám naplněných hlínou a mj. objevil princip tepelné masy.

0:00
/
0:00

Se svým týmem se učil praxí a z chyb. Postavil desítky "ekologických" domů, u kterých se později ukázaly nějaké nešvary, než dospěl k typu domu zvanému "zeměloď". Jedná se o alternativní formu bydlení, kterou se můžete stát prakticky nezávislým na vnějším světě. Není třeba žádných potrubí a přívodů. "Zemělodi" mistrně využívají své polohy ke sběru sluneční energie, pitnou vodu sbírají a odvádějí ze střechy, odpad, který vyprodukují, se dále využívá k provozu domu - například pro pěstování vlastních jedlých surovin a navíc jsou domy z podstatné části postaveny z odpadních surovin. V podstatě se jedná o dokonalý přírodní koloběh, v němž náklady na život jsou prakticky nulové.

Architekt odpadu

Zní to jako pohádka, ale je zde ještě dramatická rovina. Mike Reynolds je totiž od svých prvních staveb pronásledován byrokracií za nestandardní stavební postupy, nespadající do škatulek stavebních nařízení, povinností a vyhlášek. (Reynolds se s úsměvem brání tím, že Noe také stavěl loď na poušti - mimochodem "zemělodi" samotný záměr Noemovy archy připomínají.) Dokonce dojde na to, že Reynolds přijde o licenci. Nezbývá než zatnout zuby a pokusit se změnit stavební zákon. Dokument Architekt odpadu tak mapuje Reynoldsovo vytrvalé a několik let trvající apelování, navrhování a přesvědčování senátorů státu Nové Mexiko o užitečnosti jeho výzkumné práce především pro nastávající generace. Zdá se však, že je to boj Davida s Goliášem. Mike záhy pochopí, že pokud chce uspět, musí změnit i sebe, že jej zákonodárci musí vzít za svého, aby jej vůbec vyslechli. Nakonec jde tedy i o boj, jak to dělat takzvaně naoko a přitom zůstat lidsky čistý.

Architekt odpadu

Do příběhu navíc zasáhne pozvání Mikea a jeho týmu na Andamanské ostrovy stižené vlnou tsunami, kde s úspěchem učí místní stavebníky stavbě jednoduchých verzí "zemědomů", stejně tak jako později po následcích hurikánu Katrina v Mexiku. Není to žádný příběh bláhového hipíka, je to příběh člověka, který si skrze globální měřítko uvědomuje naši neudržitelnou situaci ve vztahu k přírodním zdrojům a také bezelstně říká, že tak činí i pro sebe. "Systémy, které varují před tsunami, se navrhují až po tsunami, ochrana země před teroristy je posílena až po teroristických útocích a globálnímu oteplování se také budeme věnovat až potom, co přijde," upozorňuje Reynolds.

Architekt odpadu

Mike Reynolds je osobnost, která celovečerní dokument spolkne jako nic. V Architektovi odpadu nejde jen o nesmírně zajímavé téma, vhodné k vážnějšímu zamyšlení (soběstačné technologické postupy, které Mikeův tým pro stavbu používá jsou primitivní a každému pochopitelné), ale i o dobrou filmařskou práci s rytmem a vizualitou v rámci časosběrného dokumentu. Režisér Oliver Hodge totiž Mikův životní boj sledoval s podobným zanícením (točil v podstatě za své peníze, sám žil dlouhý čas v Mikově komunitě), jaké shledáváme u Mika Reynoldse. Anglický název snímku je přesný - Garbage Warrior.

Architekt odpadu

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Aerofilms

Architekt odpadu (Garbage Warrior) dokument, Velká Británie, 2007, 86 min

Režie: Oliver Hodge, kamera: Oliver Hodge, hudba: Patrick Wilson, střih: Phil Reynolds, produkce: Rachel Wexler

autor: Tomáš Kůs
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.