Andy Warhol - Popstars

8. únor 2007

Do 18. února je ve vídeňské galerii Albertina k vidění výstava Andy Warhol - Popstars, která si dala za úkol přiblížit návštěvníkům Warholův pojem "hvězdy" populární kultury. Ve spolupráci s nadací Warhol Foundation v New Yorku se podařilo uskutečnit opravdu atraktivní výstavu portrétů znamých tváří.

Expozice zve do soukromé místnosti Warhola "Private Viewing Room", kde narazíte mimo jiné na Arethu Franklinovou, Charlese Aznavoura a opakovaně na Beatles a Rolling Stones. Právě ke Stonům měl Warhol od roku 1963 úzký vztah. Mick Jagger byl jako androgynická ikona ztělesněním tehdejšího ducha a Andy Warhol ho opětovně ve svých kresbách dokonale zredukoval na pouhé obrysy. V sedmdesátých letech vytvořil Warhol jako přední představitel popartu umělecky významný obal desky Rolling Stones "Love you Live". Třináct návrhů pro tuto desku tvoří společně s portréty Jaggera nepochybně centrální exponáty výstavy.

I když se na první pohled může zdát, že Andy Warhol činí ze svých popstars idoly, je s odstupem času poznat kritický názor umělce na ikony a jejich význam ve společnosti. Zatímco v roce 1968 pronesl slavnou větu: "V budoucnosti se stane každý na patnáct minut slavným", později svůj výrok revidoval a prohlasil, že "za patnáct minut bude každý slavným". Dokonale tím vystihl slávu a drama konzumní společnosti.

Andy Warhol: Love you Live (Mick Jagger), 1975 /koláž, sítový tisk a acetát, 104,9 x 80 cm/

Vedle zobrazení hvězd a sebe-integrace umělce (v díle "Celebrity Collage" z roku 1978 hraje Warhol explicitně centrální roli) tvoří sám návštěvník jakýsi třetí pól, vyjadřující samostatnou roli subjektu pozorovatele. Každá Superstar zásobuje oko spotřebitele pečlivě konstruovanou image, zároveň ale nechá vždy dostatek prostoru na projekci touhy a ideální představy publika. Tím se z hvězdy stane kultovní objekt. Zároveň se také prozradí Warholova sebe-referencialita. Warhol sice manipuluje masovými médii, stáva se ale také jejich obětí. Oslaveni a zničeni médii, ztraceni v prostoru mezi soukromím a veřejností a nakonec odhaleni. Tak Warhol prezentuje své Popstars.

Andy Warhol - Popstars
do 18. 2. 2007
Albertina, Albertinaplatz 1, 1010 Vídeň
denně 10 - 18, st 10 - 21
www.albertina.at

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu