ALLEN GINSBERG - MISTR LITANIÍ

29. březen 2002

ÚTERÝ 2. DUBNA 23:00. Pořad k pátému výročí Ginsbergova úmrtí. Ve své tvorbě se neomezoval pouze na verše, vždy měl více než vřelý vztah k hudbě - vážné, jazzu, folku, ale i rocku. Připravil a uvádí Josef Rauvolf.

Pořad se zaměří na méně známou stránku tvorby jednoho z nejvýznamnějších básníků 20. století. Allen Ginsberg byl samozřejmě básníkem par excellence, kromě toho se také angažoval v řadě společenských kauz, byl neúnavným bojovníkem proti cenzuře ve všech jejích podobách, bral se za občanské svobody. Ginsbergova poetika byla zcela jistě ovlivněna texty černošských blues, psal variace na jazzové chorusy, inspiroval se klasikou, jeho verše zněly za doprovodu komorních souborů, ale také rockových, a dokonce punkových kapel. Podobně jako ve své básnické tvorbě byl totiž Ginsberg otevřený i ve vztahu k hudbě. Měl to štěstí, že se kolem něho vždy pohybovalo víc než dost muzikantů, a tak nepřekvapí, že například základy harmonie mu vysvětloval Bob Dylan, který s ním také nahrál desku. Ginsberg se ale nenechával pouze doprovázet, sám hrál na misionářské harmonium a řadu svých básní polorecitoval, polozpíval. Měl totiž výhodu krásného, nosného hlasu. Ginsbergovy verše v pořadu zazní buďto doprovázené pouze harmoniem, dojde ale i na spolupráci s Bobem Dylanem, Philipem Glassem, The Clash či Kronos Quartetem.

00057526.jpeg
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.