Albert Camus: Nedorozumění. Rodinná tragédie s Taťjanou Medveckou, Johannou Tesařovou a dalšími

Hra o lidech, kteří jsou proti pocitu prázdna a neexistenci pevného mravního řádu v okolním světě i v sobě schopni revoltovat pouze zločinem. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Taťjana Medvecká vyhrála v kategorii Nejlepší herečka

Pravda je záhadná, prchavá, musí se stále dobývat. Svoboda je nebezpečná, nesnadná stejně jako povznášející. Musíme kráčet k těmto dvěma cílům s velkou námahou, odhodláním, ale i jistotou, že na tak dlouhé cestě musíme narazit především na naše vlastní slabosti.
Albert Camus o poslání spisovatele v děkovné řeči při převzetí Nobelovy ceny za literaturu v roce 1957

Po Rudyardovi Kiplingovi se v roce 1957 stal francouzský spisovatel Albert Camus druhým nejmladším laureátem Nobelovy ceny za literaturu v dosavadní historii ocenění. Nikdo tehdy netušil, že se stane držitelem ceny na pouhé dva roky. 4. ledna 1960 Albert Camus zahynul při autonehodě, bylo mu 46 let.

Jako připomínku mimořádného tvůrce, který se už za svého života těšil celoevropskému zájmu a respektu, vysílá Český rozhlas hned několik repríz Camusových děl. 

Logo

Inspiraci k příběhu, ve kterém ožívají prastará témata osudovosti a zločinu a trestu, našel Camus při své návštěvě Čech a první verze hry dokonce nesla název Budějovice. V Nedorozumění Camus využil námět ze starého morytátu a vystavěl na něm rodinnou tragédii, napsanou úsporným až strohým dramatickým stylem ve třech klasických jednotách. I v této hře jsou přítomné základní myšlenky, od nichž Camus rozvíjel své uvažování o absurdní existenci člověka. Nedorozumění je hra o pocitu ze světa, v němž bůh mlčí a na jeho uprázdněné místo nenastoupil jiný princip, schopný dát člověku pevný bod v jeho životě. 

Osoby a obsazení: Marta (Taťjana Medvecká), matka (Johanna Tesařová), Jan (Vladislav Beneš), Maria (Zuzana Stivínová) a starý sluha (Petr Haničinec)

Autor: Albert Camus
Překlad a rozhlasová úprava: Michal Lázňovský
Dramaturg: Hynek Pekárek
Režie: Lída Engelová

Natočeno v roce 1999.

autoři: Michal Lázňovský , Hynek Pekárek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.