4. ledna 2011

4. leden 2011

Jacky Terrasson: Push

Dnešní Mozaikou nás bude doprovázet hudba z alba Push, které v loňském roce vydal jeden z nejoceňovanějších jazzových pianistů současnosti Jacky Terrasson. „Push pro mě znamená vykročení do nových směrů,“ říká Terrasson a jeho hudebně pestré CD toto tvrzení dokládá. Oproti předchozím albům zde pianista mnohem více využívá svůj skladatelský talent - album obsahuje kromě klasických jazzových standardů také sedm autorských kompozic – a ve dvou případech dokonce debutuje jako zpěvák. Změny však nejsou pouze hudebního rázu - na rozdíl od předchozích alb, které téměř výhradně vydávala firma Blue Note, vychází Push u labelu Concord Jazz.

Beat Bop (Jacky Terrasson)

Jacky Terrasson, vítěz prestižní soutěže Thelonious Monk Piano Competition se narodil v roce 1966 v Berlíně, vyrůstal ve Francii, ale již mnoho let žije v New Yorku. Z jeho významných hudebních spoluprací zmiňme alespoň zpěvačky Cassandru Wilson, Dianne Reeves , či legendární Betty Carter. Ta označila Terrassona za nejpodnětnějšího klavíristu, se kterým kdy spolupracovala. Českému publiku se představil v roce 2005 na Jazzfestu Brno, kde vystoupil s kontrabasistou Doughem Weissem a bubeníkem Jamirem Williamsem. Druhý jmenovaný se podílel i na albu Push spolu s kontrabasistou Benem Williamsem. Ke spolupráci přizvali několik zajímavých hostů. Jedním z nich byl hráč na harmoniku Gregoire Maret, který se představí v následující baladě od Thelonia Monka Ruby My Dear.

Ruby My Dear (Thelonious Monk)

Odpolední Mozaikou nás provází hudba z alba Push amerického pianisty francouzského původu Jackyho Terrassona. Kromě autorských kompozic se zde objevuje také několik jazzových standardů. Jedním z nich je jazzová klasika Body and Soul, kterou však Terrasson pojal poněkud netradičně – propojil ji s hitem Michaela Jacksona Beat It. Jak toto odvážné spojení dopadlo, si poslechněme v následující ukázce.

Beat It Body and Soul (Michael Jackson; Edward Heyman, Robert Sour, Frank Eyton a Johnny Green)

Carry Me Away (Jacky Terrasson)

V následující skladbě Say Yeah se jazzový pianista Jacky Terrasson představí také jako zpěvák.

Say Yeah (Jacky Terrasson)

S albem Push pianisty Jackyho Terrassona se pro dnešek rozloučíme v latinsko-americkém rytmu, a sice jeho vlastní skladbou O Café O Soleil, která tvoří závěr celého CD.

O Café O Soleil (Jacky Terrasson)

Spustit audio