31. 01. 2008

31. leden 2008

Včera oznámil prezident Herecké asociace Václav Postránecký na tiskové konferenci nominace na Ceny Thálie 2007. Jejich přehled přinášejí Lidové noviny a Mladá fronta Dnes, informaci o divadelních cenách podávají i Hospodářské noviny a Právo. Vedle tradičních cen Thálie budou na slavnostním večeru devětadvacátého března udělena také ocenění za celoživotní mistrovství v jednotlivých oborech a cena mladému činoherci do třiatřiceti let. V Mozaice se budeme Cenám Thálie věnovat před devátou hodinou.

Britský film oceněný Zlatým glóbem a mající na kontě sedm slibných oscarových nominací Pokání vstupuje do českých kin. I čeští recenzenti se shodují na tom, že jde o kvalitní snímek. Petr Fischer v Hospodářských novinách chválí režisérskou vnímavost Joea Wrighta vůči předloze - románu spisovatele Iana McEwana. Darina Křivánková v příloze Lidových novin Kulturní premiéry udílí Pokání plný počet pěti hvězdiček. V recenzi uvádí, že režisér měl díky své inscenační obratnosti dostatek času soustředit se na práci s výbornými herci nebo na ladění symbolických detailů. Mirka Spáčilová píše v Mladé frontě Dnes, že Pokání je romance, jak má být. Film hodnotí osmdesáti procenty a používá v souvislosti s ním spojení "skvostná filmařina".

V krátkých hodnoceních se Spáčilová zmiňuje o dvou dalších novinkách v českých kinech - francouzské hrané komedii Asterix a olympijské hry a celovečerním dokumentu Občan Havel.

Tomu se blíže věnuje Michal Procházka v Právu. Třináct let sledoval dokumentarista Pavel Koutecký prezidentování i soukromý život Václava Havla, jeho počínání pak dokončil Miroslav Janek. Snímek je podle kritika osvěžujícím i zábavným živočichopisem osobnosti českého prezidenta pravdy a lásky. Hodnocení dokumentu můžete v programu Mozaiky slyšet po osmé hodině.

O novém Asterixovském filmu píše Právo ve své kulturní příloze Café. Kateřina Farná uvádí, že kvalitativně díl o olympijských hrách nepředčí předešlé hrané díly. Nezachrání jej ani hlavní představitelé - Gerard Depardieu, Clovis Cornillac a Alain Delon, ani sportovní hvězdy jako třeba Michael Schumacher či Zinedine Zidane. Tvůrci se zřejmě příliš zaměřili na komerční úspěch.

V příloze Práva Café najdeme ještě rozhovor s houslistou kapely Čechomor Karlem Holasem. Hudebník jej poskytl při příležitosti dvacátého výročí založení skupiny.

Hospodářské noviny informují o vydání jazzového alba Evy Olmerové Legenda. Přestože zpěvačka zemřela již v roce 1993, studiová technika umožnila vytvoření zcela nové nahrávky s jazzovým sextetem, která vznikla rearanžováním posledního alba vydaného za života Evy Olmerové Svíčka a stín.

V příloze Lidových novin Kulturní premiéry vyhlašuje Ondřej Horák knihou měsíce román dánsko-norského autora Aksela Sandemose Uprchlík kříží svou stopu. V knize s podtitulem Vyprávění z vrahova dětství se prolínají krása a úžas s úzkostí i děsem.

Jana Machalická připravila pro tutéž přílohu recenzi představení Divadla Na zábradlí Sarabanda. Inscenace hry Ingmara Bergmana v režii Jiřího Pokorného zaujme intenzívním vyjádřením psychologie postav, energií i jednoduchým stylem, hudba nijak výrazně nefunguje, zato nahotu využívají tvůrci lépe, než bývá na dnešních jevištích vidět.

Velký rozhovor přichystala Jana Machalická pro Kulturní premiéry s Táňou Fischerovou. Herečka hovoří mimo jiné o své zkušenosti z natáčení v indickém Bollywoodu.

autor: Martin Luhan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.