30. 10. 2007

30. říjen 2007

Mezinárodní trienále grafiky, které právě probíhá v Praze, pravděpodobně letošním ročníkem skončí. Hospodářské noviny tuto zprávu přinášejí s odvoláním na vyjádření hlavní organizátorky přehlídky, Simeony Hoškové. Trienále mělo velkou podporu hlavního města, přesto však Hošková nevěří, že by se podařilo další ročníky připravit; dodává, že "město teď buduje zdroje na olympiádu". Hlavní program derniérového trienále grafiky potrvá na pražské Staroměstské radnici a v dalších čtyřech galeriích do 11. listopadu.

Festival Struny podzimu nabídne dnes v pražském Rudolfinu ojedinělý projekt Nouba. Rozhovor s francouzským dirigentem Michelem Swierczewskim, který bude dnešní program řídit, přinášejí Lidové a Hospodářské noviny. Dirigent prozrazuje, co bude součástí této Arabsko-andaluské slavnosti, hovoří také o tom, jak se k umění tohoto druhu dostal a co ho láká na českém prostředí, kam se soustavně vrací.

V Hospodářských a Lidových novinách, v Právu i v Mladé frontě Dnes najdeme dále informaci o tom, že newyorská Metropolitní opera chystá ve spolupráci s českou organizací Jednota hudebního divadla přímé přenosy svých vystoupení. V této sezoně je naplánováno osm přímých přenosů, které se budou vysílat od prosince do dubna v jednom pražském kině. Zástupci Jednoty hudebního divadla však včera nechtěli upřesnit, kde konkrétně bude možné přenosy oper navštívit.

Včera pokřtěný Atlas družicových snímků pyramid je největší českou knihou evidovanou pelhřimovským Muzeem rekordů a kuriozit, článek věnující se tomuto tématu otiskuje Mladá fronta Dnes.

List přináší dále recenzi Vladimíra Hulce, který navštívil představení "nového cirkusu světa", kanadského Cirque de Soleil, Delirium. "Téměř zaplněná Sazka Arena viděla hodinu a půl trvající estrádu," píše Hulec. Dodává, že varietní představení bylo pateticky nabubřelé a v jenotlivých výstupech efektní, v celkovém hodnocení udílí Cirque de Soleil 20 procent. Nina Vangeli v Hospodářských novinách k tématu uvádí, že eklektické tančení a artistické vsuvky byly utopeny v psychedelickém kýči a tento Hollywoood pohlcoval mravenčí artistickou práci tam někde dole.

Radmila Hrdinová píše v Právu o opeře Slezského divadla v Opavě Júzuru. Japonské národní dílo není v podání režiséra Tokio Kenneth Ohska a dirigenta Jana Snítila jen exotickým bonbónkem, ale po všech stránkách profesionálně nastudovanou operou, která má šanci stát se divácky úspěšným titulem, uvádí kritička.

V Právu a Hospodářských novinách na straně věnované zábavnímu průmyslu najdeme zprávu o tom, že americká skupina Eagles slaví po 28 letech comeback s albem Long Road out of Eden.

Lidové noviny otiskují velký rozhovor s překladatelkou Dagmar Steinovou u příležitosti vydání její knihy Vzpomínání.

autor: Martin Luhan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.