30. 05. 2007

30. květen 2007

Hospodářské noviny a Mladá fronta Dnes píší o dnešní premiéře nové české komedie Roming. Ve filmu režiséra Jiřího Vejdělka se mísí dvě příběhové roviny - pohled na Romskou kulturu pojednaný jako "road movie na staré tatrovce" se prolíná s eposem, který sepisuje hlavní hrdina snímku, aby naplnil tezi o tom, že každý opravdový národ má své zakládající "velké vyprávění". Petr Fischer v Hospodářských novinách uvádí, že Romig rozhodně stojí za pozornost, přestože v něm nachází kýčovité i trapné momenty. Mirka Spáčilová v Mladé frontě Dnes považuje film za zástupce komedie lidské i poetické, jejíž potíž tkví v proporcích: jak začne poetická struna převládat, rytmus se zpomaluje. Recenzentka mu v závěrečném hodnocení udílí sedmdesát procent.

Petr Veber se v Hospodářských novinách ohlíží za koncertem sopranistky Gabriely Beňačkové, který patřil k mimořádným událostem Pražského jara. Za vydatného přispění hostující Evy Urbanové zazněl výběr z českého a italského repertoáru, který dal oběma sólistkám možnost ukázat z jejich umění to nejlepší, píše Petr Veber.

Lidové noviny otiskují velký rozhovor Ondřeje Horáka s kreslířem Vladimírem Jiránkem. Hovoří o dvou knižních souborech, které Jiránkovi letos vyšly. První z nich nese název Klikni si...., autor v něm vyjadřuje svůj postoj k moderním technologiím. Vnímá, jak tyto přístroje mění lidem život, bere je jako společenský fenomén. Druhé dílo se jmenuje Knížka pro knihomoly a věnuje se celé literatuře.

V Lidových novinách najdeme také článek o Festivalu spisovatelů Praha, který bude zahájen v neděli třetího června. Jedním z jeho nejvýznamnějších hostů bude americký prozaik Edgar Laurence Doctorow. Mottem letošního ročníku je věta Paula Celana: "Já kopu, ty kopeš, červi kopou také" a jeho hlavním tématem dadaismus.

Radim Kopáč v dnešním Právu informuje o nové souborné knize spisovatele Jáchyma Topola. Drobné práce z posledních patnácti let publikoval autor pod názvem Supermarket sovětských hrdinů, který nese zároveň úvodní povídka. Dále jsou v knize otištěny prózy Zlatá hlava a Výlet k nádražní hale, obě poznamenané autorovým charakteristickým expresivním stylem. Podle Radima Kopáče pak následující text - scénář k filmu Karty jsou rozdaný - působí oproti předchozím nevýrazně, rezignovaně dodýchává, zatímco úvodní povídky čišely energií. Knihu uzavírají dramata Uvařeno a Cesta do Bulgumy, ve kterých Jáchym Topol opět silně rozehrává svou ironickou ostražitost.

Mladá Fronta Dnes se věnuje výstavě českého surrealisty Jindřicha Štýrského, kterou můžeme navštívit v pražském Domě U Kamenného zvonu. První výrazná retrospektiva po jednašedesátiletech, tu v roce 1946 připravovali Štýrského přátelé Toyen a Karel Teige, potrvá do devátého září.

Lidové noviny a Mladá fronta Dnes upozorňují na recitál pianisty Andreje Gavrilova, který se uskuteční zítra v rámci Pražského jara. Mezinárodně uznávaný ruský klavírista vystoupí v Praze po třiadvaceti letech.

autor: Martin Luhan
Spustit audio