3. května 2011

3. květen 2011

Blue Lotus

Dnešní Mozaiku strávíme ve společnosti originálního dánského tria Blue Lotus, jehož nové CD vyšlo v loňském roce u vydavatelství Stunt Records. Již samo nástrojové složení naznačuje, že se jedná o neotřelý a žánrově těžko zařaditelný projekt: ansámbl tvoří kytarista Mikkel Nordso, harfistka Tine Rehling a hráč na indická tabla Ole Theill. Jejich hudba vyniká výjimečnou virtuozitou, energií a zvukovou i rytmickou pestrostí. Hudební svět jednotlivých členů se dosti různí, což přispívá k bohatosti žánrů, které Blue Lotus obratně kombinuje. Ve skladbách, jejichž autorem je povětšinou kytarista Mikkel Nordsř, můžeme zaslechnout prvky jazzu, indické, jihoamerické a skandinávské hudby a také hudby klasické. Jejich koncerty jsou díky tomu senzací pro milovníky jazzu i world music. Poslechněme si nyní skladbu, která dala tomuto triu název – tedy Blue Lotus.

Blue Lotus (Mikkel Nordso)

Blue Lotus – tak se jmenuje dánské trio, jehož hudba doprovází dnešní Mozaiku. Vzniklo původně jako duo, které tvořili bratranec a sestřenice: harfistka Tine Rehling a kytarista Mikkel Nordso.Poté, co vydali své debutové album a odehráli několik úspěšných turné, přizvali ke spolupráci bubeníka a hráče na tabla Ole Theilla. Ten také složil některé skladby - například tu následující, která nese název Between Leaves.

Between Leaves (Ole Theill) Tine Rehling patří v současné době k nejlepším dánským harfistkám, působí v oblasti sólové i komorní hry a spolupracuje s mnoha skladateli. Mikkel Nordso, patří zase k nejznámějším dánským kytaristům. V minulosti spolupracoval například s baskytaristou Stanley Clarkem, či s pianistou a zpěvákem Georgem Dukem. Působil také v bezpočtu jazzových, rockových i popových skupin. Třetí člen tria Blue Lotus, bubeník Ole Theill, studoval indickou klasickou hudbu přímo v Indii a od poloviny sedmdesátých let se podílel na více než sto albech různých žánrů. Následující ukázka, jejímž autorem je Mikkel Nordso, pochází z nového alba tohoto tria a jmenuje se Fatamorgana.

Fatamorgana (Mikkel Nordso

Not Only for Pleasure (Ole Theill)

S dánským triem Blue Lotus, jejichž pestrobarevné album doprovázelo dnešní Mozaiku, se rozloučíme skladbou Mr. Why Not.

Mr. Why Not (Ole Theill)

Spustit audio