29. 12. 2008

29. prosinec 2008

I dnešní vydání novin přinášejí ještě informace o televizním programu probíhajícího svátečního období. Mirka Spáčilová hodnotí v Mladé frontě Dnes pořady vysílané o Vánocích a uvádí, že žádný výrazný hit se mezi nimi neobjevil. Čtyři premiérové pohádky, které zařadila do programu Česká televize, sice měly být veselé, ale smích při nich spíše vázl. Mimo Štědrovečerních Kouzel králů si vysloužily všechny hodnocení do padesáti procent. Zpravodajská strana Práva informuje o televizním programu chystaném na Silvestra a na Nový rok. Podle Lidových novin pak Česká televize na druhém programu odvysílá v hlavním vysílacím čase prvního ledna Poctu Pavarottimu - záznam charitativního galakoncertu na památku slavného pěvce.

Kulturními stránkami deníků prolínají informace o vydání knihy hudebníka Michala Pavlíčka Země vzdálená. Memoáry skladatele a kytaristy, který ovlivnil český rock osmdesátých i devadesátých let, oceňuje Vladimír Vlasák v Mladé frontě Dnes sedmdesáti procenty. Hodnotu knihy nachází především v tom, že sleduje události muzikantova života z odstupu, Pavlíček se tak nevyhýbá ani rodinným krizím či například rozpadu Pražského výběru. V názoru na autobiografii se s Vlasákem shoduje i Jaroslav Špulák, recenzent Práva. Ten uvádí, že příznivce Michala Pavlíčka kniha rozhodně vtáhne. Krátkou zprávu o vydání knihy publikují také Lidové noviny.

Iva Přivřelová v Lidových novinách píše o novém filmu režiséra Baze Luhrmana Austrálie. Článek dává především samotnému režisérovi prostor k prezentování tohoto australského velkofilmu.

Kulturní strany Lidových novin dále informují o vydání další vzpomínkové knihy - jejím autorem je tentokrát Jiří Suchý, který ovšem převypravuje historky Ferdinanda Havlíka. Marta Švagrová v recenzi uvádí, že je těžké určit, kdo je autorem a kdo předmětem jeho zkoumání - slovem mistrně vládnoucí principál naslouchal mistru saxofonu a klarinetu, ale jejich vyprávění se prolíná - co jeden zapomene, druhý doplní. Celkově udílí kritička knize čtyři z pěti možných hvězdiček.

V pátek devátého ledna začíná v Kralupech hudební festival Lednový underground. Jak informují Lidové noviny, mezi hosty nadcházejícího sedmého ročníku budou patřit Xavier Baumaxa, Pleas the Trees, Hypnotix, Prague Ska Conspiracy, Rudovous, Eggnoise a mnoho dalších.

Peter Kováč píše v Právu o fotografické výstavě, kterou přichystala Národní galerie. Pod názvem Poklady světové fotografie 19. a 20. století je otevřena do 8. února v pražském Paláci Kinských. Jak uvádí Kováč, jde o reprízu vídeňské výstavy ze sbírky Fotografis Banky Austria, která je velmi zajímavá.

František Cinger připravil pro Právo rozhovor s herečkou a modelkou Martou Richterovou.

Kulturní strana Hospodářských novin přináší velký rozhovor s výtvarnicí Adrienou Šimotovou. Hovoří především o současné tvorbě. Kulturní redakce Hospodářských novin přichystala velké rozhovory s mimořádnými umělkyněmi na poslední tři dny roku - zítra bude publikován ten s Magdalenou Koženou a na Silvestra pak povídání s hiphopovým duem Čokovoko.

Ladislav Nagy připravil pro Hospodářské noviny nekrolog britského dramatika Harolda Pintera.

autor: Martin Luhan
Spustit audio