29. 01. 2009

29. leden 2009

Galerie Rudolfinum dnes otevře výstavu v České republice dosud neviděných prací slavného amerického pop-artisty Andyho Warhola, dočteme se na kulturní straně Hospodářských novin. Přehlídka vícehodinových i jen několikaminutových experimentálních filmů, kterou připravilo newyorské Muzeum moderního umění, potrvá do 5. dubna. Článek uvádí i konkrétní příklady Warholových děl - pětapůlhodinový snímek Spánek, osmihodinový pohled na newyorský mrakodrap Empire nebo hodinový film ze záběrů líbajících se párů Kiss. O výstavě referují také Lidové noviny v článku nadepsaném "Seďte aspoň tři minuty v klidu!"

Kulturní strana Lidových novin připojuje také informaci o chystané knize o Warholovi. Připravují ji slovenský fotograf žijící v Praze Rudo Prekop a výtvarník Michal Cihlář.

Daniel Konrád píše v Hospodářských novinách o nové desce jazzového kytaristy a skladatele Petra Zelenky Memory Flash. Podle kritika zachycuje nové album jednu z nejlepších sestav, jimiž se Zelenka za poslední roky obklopil. Rytmiku obstarávají Karel Jannuska a Yoni Zelnik, kvartet doplňuje saxofonista Olivier Zanota.

Jana Paterová hodnotí v Lidových novinách inscenaci Dejvického divadla Debris. Hru britského autora Denise Kellyho nastudoval se dvěma protagonisty - Marthou Issovou a Václavem Neužilem - režisér Miroslav Krobot. Podle Paterové si dílo uváděné v české premiéře s podtitulem "rodinná hra, v níž se věci vymkly z rukou" zaslouží hodnocení čtyřmi z pěti hvězdiček.

Marta Švagrová se na kulturní straně Lidových novin věnuje připravované obnovené premiéře Divadla Hybernia. To uvede 5. února po třinácti letech divácky nejúspěšnější český muzikál Dracula.

Právo otiskuje článek Věry Míškové, která píše o novém americkém filmu režiséra Sama Mendese Nouzový východ. Ve snímku, který vstupuje do českých kin, se scházejí hvězdy Titaniku - Kate Winsletová a Leonardo DiCaprio. Oba hlavní představitelé nabízejí podle recenzentky vyzrálé a přesvědčivé herectví.

Dalšímu americkému snímku - Podivuhodnému případu Benjamina Buttona - se věnuje v Mladé frontě Dnes Mirka Spáčilová. Udílí mu osmdesát recenzentských procent a vyzdvihuje především výkon hlavní ženské hrdinky - Cate Blanchettové. O snímku píše také Právo ve své příloze Café.

Věra Drápelová hodnotí na téže straně deníku taktéž osmdesáti procenty vystoupení slovenské sopranistky Adriany Kučerové ve Stavovském divadle u příležitosti výročí narození Wolfganga Amadea Mozarta. Pěvkyně nadchla krásně barevným a velmi nosným lyrickým hlasem, vyrovnaným a pohyblivým.

Příloha Lidových novin Kulturní premiéry přináší hodnocení pohádky Peklo s princeznou, recenzi desky Bruce Springsteena Working On a Dream, rozhovor s Ondřejem Holým, dále v literární rubrice recenzi knihy Petra Cimpoesu Christina Domestica a lovci duší.

autor: Martin Luhan
Spustit audio