27. 04. 2010

27. duben 2010

Výběr z kulturních stránek deníků dnes začíná v Lidových novinách, Ondřej Konrád v nich píše o novém albu amerického jazzového pianisty Brada Mehldaua Highway Rider. Kritik představuje i jednotlivé skladby desky, celkově ji považuje za celistvé arcidílko, v porovnání s předchozím Mehladuovým albem Largo je Highway Rider subtilnější a v jasných barvách. V hlavních muzikantských rolích se představují členové Brad Mehldau tria kontrabasista Larry Grenadier a hráč na bicí Jeff Ballard.

Vojtěch Rynda přináší čtenářům Lidových novin recenzi norského filmu Bezva chlap. Komediální, groteskní snímek přichází do českých kin z hlavní soutěže festivalu Berlinale. Podle Ryndy je Bezva chlap tlumenou neokázalou groteskou, jejíž hrdina je rozpolcen mezi svou kriminální minulostí, snahou všem vyhovět a snahou o lepší budoucnost. Divák se směje situacím typickým pro skandinávskou kinematografii, humor filmu je tak černý, apatický nebo prostě divný, že film komedií být skoro přestává.

Pravidelnou rubrikou Lidových novin je Divadelní úterý. Na této specializované straně dnes najdeme článek Jany Machalické o českých režisérech. Kritička konstatuje, že režisérskou generaci devadesátých let čeká ústup ze slávy, což je přirozené pokračování pravidelného cyklu obměn v umělecké branži.

Jana Paterová v Divadelním úterý recenzuje inscenaci Louis a Louisa uváděnou v Divadle Na zábradlí. V podtitulu článku charakterizuje děj černé grotesky: "Jak to dopadne, když na dálku adoptujete chlapce z brazilského slumu a on přiletí a svede vám dceru i manželku". Ve hře Davida Gieselmanna režisér Juraj Nvota skvěle vykresluje autentický rodinný živočichopis ve vyostřené situaci.

Jméno Davida Gieselmanna se na kulturních stránkách dnešních novin objevuje ještě jednou, Slovenské národní divadlo hostovalo o víkendu v Praze a odehrálo ve Stavovském divadle dvě inscenace - Amadea Petera Schaffera a Plantáž právě Davida Gieselmanna. O představeních se dočteme v Právu.

Nakladatelství Host vydává po bestsellerové trilogii Stiega Larssona další detektivní prózu, která by měla aspirovat na čtenářský úspěch, čteme v dalším článku Práva. Ema Stašová v něm představuje knihu Paula Hochgaterera Sladkost života.

Recenzentka Hospodářských novin Marie Reslová vede své čtenáře do plzeňského divadla Alfa, kde Jan Antonín Pitínský režíroval starou čínskou pohádku Démonův pramen.

Obsáhlý rozhovor s Niklasem Frankem připravil pro Hospodářské noviny Ondřej Horák. Představují knihu Můj otec, v níž Frank píše o svém otci, nejvýše postaveném nacistovi v Polsku. Titulek rozhovoru zní "Otcem pohrdám".

Hospodářské noviny a Právo připomínají 97. narozeniny herečky Zity Kabátové.

autor: Martin Luhan
Spustit audio