26. 02. 2008

26. únor 2008

Všechny hlavní deníky přinášejí už na titulních stranách zprávy o udílení cen Americké filmové akademie. Držitelkou Oscara za nejlepší filmovou píseň se stala devatenáctiletá češka Markéta Irglová spolu se svým partnerem Glenem Hansardem. K drobnějším českým úspěchům patří dále ocenění animovaného snímku Ratatouille, na němž se podílel Jan Pinkava, vítězství filmu Ďáblova dílna v kategorii neanglicky mluvený film, ten vznikl podle stejnojmenné knihy Čechoslováka Adolfa Burgera a také dva Oscary pro snímek Edith Piaf, jenž vznikl ve francouzsko-české koprodukci. Nejvíce zazářil na oscarové ceremonii snímek bratří Coenů Tahle země není pro starý, který získal čtyři sošky včetně té za nejlepší film. Kompletní přehled vítězů v jednotlivých kategoriích přinášejí Lidové i Hospodářské noviny, Mladá fronta Dnes i Právo.

Deníky v této souvslosti informují také o vyhlášení Českých lvů, které proběhne v sobotu prvního března. Hospodářské noviny uvádějí, že jejich předávání doprovodí přehlídka nejúspěšnějších českých filmů za rok 2007. Probíhat bude mezi čtvrtkem 28. února a středou 5. března v multikinech sítě Palace Cinemas v Praze a Brně.

Jana Kačurová píše v Lidových novinách o hudebních cenách Anděl, přesněji o jejich žánrově specializovaných příbuzných. Udílení cen v kategoriích Ska & reggae, R'n'b & hip hop, Folk & country, Jazz & blues, Hard & heavy, World music, Alternativní a nezávislá scéna a Hudební web roku je podle Kačurové mnohem zajímavější než klasické a léta stejné nominace na hlavní kategorie hudebních cen Akademie populární hudby. Žánroví Andělé se budou předávat 29. března v televizním pořadu Noc s Andělem.

V Lidových novinách najdeme ještě rozhovor Ondřeje Horáka s americkým spisovatelem Allenem Paulem, autorem knihy Katyň - stalinský masakr a triumf pravdy. Prozaik hovoří mimo jiné o svém vztahu k historii střední a východní Evropy a o podobnostech a odlišnostech komunistického a nacistického režimu.

Radim Kopáč připravil pro Mladou frontu Dnes recenzi nové sbírky básní Pavla Šruta Šišatý švec a myšut. Knihu poezie inspirované anglickými nonsensovými popěvky a říkadly hodnotí kritik jedním stem procent. Mimo kreativní hru s jazykem a vyladění na vlnu absurdního naivního humoru vyzdvihuje také vynikající ilustrace Galiny Miklíkové, které dílo zpestřují.

Na téže straně Mladé fronty Dnes hodnotí Vladimír Vlasák album jazzového pianisty Herbieho Hancocka River - The Joni letters. Desku, kterou letošní držitel Grammy připravil na podkladech skladeb písničkářky a zpěvačky Joni Mitchellové, oceňuje recenzent osmdesáti procenty.

Mladá fronta Dnes a Právo připomínají dnešní stotřicáté výročí narození české pěvkyně Emy Destinnové. V Mozaice se jejímu jubileu budeme věnovat po osmé hodině.

Právo otiskuje rozhovor Šárky Hellerové s hudebníky americké skupiny Blackmore's night, která vydala záznam svého pařížského koncertu na DVD s názvem Paris Moon. V létě se chystá na několik koncertů v českých středověkých prostorách.

Jaroslav Špulák nadepisuje svůj článek v Právu o novém albu bývalého člena Beatles Ringo Starr vynořený ze šedesátek. Oceňuje na desce patrnou snahu vymanit se z hudebního stereotypu.

autor: Martin Luhan
Spustit audio