25. 09. 2008

25. září 2008

Všechny sledované deníky, například Hospodářské noviny už na titulní straně, přinášejí zprávu o tom, který snímek byl členy České filmové a televizní akademie nominován do soutěže o americké Oscary. Za českou republiku byli vybráni Karamazovi režiséra Petra Zelenky. Lidové noviny vedle svého článku otiskují přehled filmů, které byly nominovány v dalších osmi evropských zemích.

Jana Kačurová píše v Lidových novinách o chystaném koncertu kanadského zpěváka a textaře Leonarda Cohena. Po třiadvaceti letech se vrací do naší země, vystoupí v sobotu v holešovické Tesla Areně.

Dnes večer má premiéru snímek režisérky Michaely Pavlátové Děti noci. Film předchází dobrá pověst, na karlovarském festivalu získali dva jeho protagonisté - Martha Issová a Jiří Mádl - hlavní herecké ceny. V Právu se Dětem noci věnuje Věra Míšková. Označuje snímek za neobyčejně tichý, plachý, a přitom v mnoha směrech velmi naléhavý. Zmiňuje také lokalitu Karlína, kde se část děje odehrává, atmosféra této pražské čtvrti je prý třetím velkým hráčem filmu. Recenzi filmu přinášejí také Lidové noviny v příloze Kulturní premiéry. Vojtěch Rynda mu udílí čtyři z pěti možných hvězdiček. Děti noci, které kritik považuje za poeticko-realistický pohled do duše dnešních dvacátníků, jsou podle něj dobře natočeny.

Právo otiskuje rozhovor Petera Kováče s akademickou malířkou Andreou Forsterovou, která vystavuje své obrazy do 3. října v pražské galerii Artum.

Na téže straně listu píše František Cinger o fotografické knize Světlem malované, která opěvuje krásu jihu Moravy. Texty Jana Kostrhuna a fotografie Pavla Soudka však nezachycují tradiční obrazy folklórního života, révového listu a dívek s nabíranými rukávy. V této fotografické epopeji prozkoumáváme zadumanou krajinu, vydáváme se na procházku se dvěma přemýšlivými lidmi po zemi, kterou mají vypálenou do duše.

Operní soubor pražského Národního divadla dnes večer zahajuje sezónu novým nastudováním Prodané nevěsty. Připravila ji mladá režisérka Magdalena Švecová. Píše o tom na své kulturní straně Právo.

Večernímu koncertu houslistky Vanessy Mae věnuje velký článek Mladá fronta Dnes. Hudebnice, která kombinuje klasickou hudbu s moderními žánry vystoupí v pražské O2 Areně, výtěžek ze vstupného bude připsán Nadačnímu fondu pro zdraví dětí.

Lidové noviny otiskují recenzi inscenace hry Nikolaje Vasiljeviče Gogola Hráči, která se od srpna objevuje na prknech Divadla Rokoko. Jana Paterová hodnotí představení režiséra Petra Svojtky čtyřmi z pěti hvězdiček. Například uvádí, že inscenace nikde neztrácí vnitřní dynamiku a napětí.

Nahlédněme ještě do přílohy Lidových novin Kulturní premiéry:

Ondřej Horák hodnotí ve své velké literární recenzi román francouzského spisovatele Georgese-Marca Benamoua Mnichovský přízrak. Knihu, jejímž hlavním hrdinou je bývalý francouzský premiér Édouard Daladier, oceňuje čtyřmi hvězdičkami.

Jana Machalická připravila obsáhlý rozhovor s uměleckým šéfem Divadla na Vinohradech Martinem Stropnickým. Ten mimo jiné hovoří o chystané sezóně a říká, že se do příštího konkurzu na ředitelské místo nepřihlásí.

A Blanka Frajerová píše o velké výstavě Vincenta van Gogha, která probíhá ve vídeňské Albertině.

autor: Martin Luhan
Spustit audio