25. 07. 2007

25. červenec 2007

Hospodářské noviny věnují polovinu své kulturní strany probíhající Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Petr Fischer se rozepisuje především o zahraničních snímcích s tématem lidského stáří, které jsou na přehlídce představovány. Uvádí, že se vyznačují sice sentimentem, ale čistým, skrývajícím se v drobných detailech, a zároveň v nich nacházíme přímočařejší, drsnější humor, především v porovnání s českými filmy. U diváků, kteří Letní školu navštívili, prý už českým režisérům jen tak nějaká laciná sentimentalita neprojde.

V Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku bude probíhat Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského. Jeho hvězdou bude pěvkyně Gabriela Beňačková, která vystoupí na úvodním koncertě čtvrtého srpna za doprovodu Moravské filharmonie řízené Paolem Gattem. Festival potrvá do osmnáctého srpna, informují o něm Hospodářské noviny.

V pražském Lucerna Music Baru dnes vystoupí peruánská zpěvačka a držitelka Grammy Susana Baca. Podle Petra Viziny, který o ní píše v Lidových novinách, její písně spojují lehkou melancholii se zajímavými rytmy, které mají svou kolébku na černém kontinentu.

Na stejné straně Lidových novin najdeme také zprávu o výstavě fotografa Pavla Brunclíka Geometrie nahoty. Deset sólistů baletu Národního divadla v čele s Alexandrem Katsapovem je zachyceno v pozoruhodných pózách na téměř osmdesáti velkoformátových fotografiích. Výsledkem je série vysoce kultivovaných snímků nahých tanečníků a tanečnic, ketrou můžeme zhlédnout v pražském Mánesu.

Mladá fronta Dnes přináší informaci o čtyřech velkých hudebních festivalech, které se konají o tomto víkendu. Music in the Park v pražské Stromovce, Hrachovka v Hrachovci u Valašského Meziříčí a České hrady, jejichž třetí část organizátoři umístili na Švihov, budou probíhat v pátek a sobotu; program tradiční rockové Benátské noci, již hostí každoročně Malá Skála, potrvá až do neděle.

Kateřina Kolářová se v Mladé frontě Dnes vyjadřuje poměrně nelichotivě o jednom z lákadel letošního ročníku divadelní přehlídky Léto hereckých osobností - představení Půldruhé hodiny zpoždění. Herecký duet Milana Lasici a Daniely Kolářové považuje za půldruhé hodiny nudy. Hra nenabízí moc výrazných momentů, chybí jí nápaditá režie. Patrik Hartl, který jako režisér nedokázal vybudit představitele k důslednější hře, obdržel od recenzentky čtyřicet procent, celkově hodnotí Kolářová inscenaci padesáti procenty.

Mladá fronta Dnes i Lidové noviny otiskují vzpomínku na nestora středoevropského divadla, dramatika, režiséra a spisovatele George Taboriho, který v pondělí zemřel ve věku devadesáti tří let. Ještě před třemi lety hostoval v Praze s hrou Židé, kterou režíroval v Berlíně. V jednom ze svých rozhovorů uvedl: " Jsem služebně nejstarší divadelník na světě - Sofokles skončil v osmdesáti. Jak je možné, že jsem tak starý?"

autor: Martin Luhan
Spustit audio