25. 04. 2008

25. duben 2008

Petr Kamberský píše v Hospodářských novinách o Odvráceně straně islámu, autobiografickém díle Somálky Ayaan Hirsí Ali. Její příběh by měl být podle recenzenta zařazen do všech učebnic multikulturalismu, dílo je uhrančivé absencí ideologie, fascinuje tím, že nepřesvědčuje, ale vypráví. Mimo jiné píše Ayaan Hirsí Ali, že je téměř nemožné skloubit tradiční, v koránu zakořeněný základ islámu, s liberální demokracií.

Petr Matoušek hodnotí na téže straně Hospodářských novin knihu pro mládež britského autora Davida Almonda Skellig. Román, který bude letos zfilmován, vychází v české republice po osmi letech podruhé. Kritik zmiňuje, že v soutěži o Whitbreadovu cenu byl Almondův román upřednostněn například před druhým dílem Harryho Pottera.

V rubrice Napříč žánry publikuje Petr Fischer čtyři minirecenze: Píše o knize Terezy Boučkové Rok Kohouta, Radůzině pohádce O Mourince a Lojzíkovi, esejích Karla Hvížďaly se souborným názvem Restaurování slov a dubnovém čísle měsíčníku pro literaturu Host.

Lidové noviny otiskují článek s titulkem Aukce opět pomůže Bariérám, v němž Blanka Frajerová představuje díla, která budou na nedělní dobročinné dražbě na pražském Žofíně prodávána. K nejvýztnamnějším autorům prací patří Max Švabinský, Zdeněk Burian, Toyen, Emil Filla, Václav Špála, František Muzika, Kamil Lhoták a mnoho jiných.

Dále najdeme v Lidových novinách rozhovor s Romanem Erösem, který pracuje v ústecké Setuze jako dělník a nedávno vydal svou knižní prvotinu Cadík, za niž obdržel Cenu Kara Hynka Máchy. Mimo jiné hovoří autor o tom, že svou knihu měl napsanou sedm let a žádné nakladatelství si jí nevšímalo a teď musí odevzdat do roka čerstvý povídkový soubor. Cadík stmeluje dva příběhy - válečný o židovské rodině a napůl romský ze současnosti.

Při příležitosti vydání nového alba Braniborských koncertů souboru Musica Florea připravil Vladimír Říha pro Právo rozhovor s violoncellistou a dirigentem Markem Štrynclem. Hovoří o nahrávce Bachova veledíla i o chystaných koncertech Musicy Florey, mimo jiné také na Pražském jaru.

František Cinger píše v Právu o včerejším otevření bran festivalu Svět knihy na pražském Výstavišti. Čestným hostem čtrnáctého ročníku je Španělsko a španělská literatura.

Slovenské národní divadlo plánuje premiéru hry Václava Havla Odcházení na 22. listopadu. Informaci přináší Mladá fronta Dnes a dodává, že v hlavních rolích se představí Marián Labuda, Zuzan Kocúriková a Jozef Vajda.

Mirka Spáčilová píše v Mladé frontě Dnes o chystaném českém filmu U mě dobrý režiséra Jana Hřebejka s Bolkem Polívkou v hlavní roli.

Lidové noviny na své kulturní straně a Právo a Mladá fronta Dnes ve svých regionálních pražských přílohách věnují velký prostor včerejší demonstraci podporující petici Za Prahu kulturní. Petice má již 13 a půl tisíce signatářů a její stěžejní náplní je nespokojenost se systémem rozdělování městských kulturních grantů. Lidové noviny otiskují vyjádření Jiřího Suchého a rozhovor s primátorem Pavlem Bémem, Mladá fronta Dnes reportáž Aleše Berného z demonstrace, Právo pak přidává anketu s otázkou "Pomohlo by podle vás rozdělení divadel na zisková a nezisková?" a sloupek o tom, co zaznělo v kuloárech magistrátu.

autor: Martin Luhan
Spustit audio