24. 07. 2008

24. červenec 2008

Titulní stránky hlavních českých deníků informují o situaci kolem nové budovy Národní knihovny. Ministr kultury Václav Jehlička prohlásil, že blob navržený architektem Václavem Kaplickým a jeho ateliérem Future Systems v Praze na Letné stát nebude. Právo doplňuje svou zprávu z titulní strany rozhovorem s ministrem Jehličkou, Lidovým a Hospodářským novinám poskytl rozhovor ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek, ten prohlašuje, že projekt blobu bude nadále hájit. Mladá fronta Dnes v pražské příloze uveřejňuje chronologický přehled událostí celé kauzy, otiskuje také vyjádření primátora Béma, který říká, že: "Funkce městské zeleně, rekreační plochy, místa pro odpočinek i aktivní relaxaci je víc než sebehonosnější kulturní využití." Všechny sledované deníky věnují tématu samostatnou stranu.

V tisku se také můžeme dočíst o snímku Akta X: Chci uvěřit, který dnes vstupuje do české distribuce. Vojtěch Čepelák o něm píše v Hospodářských novinách v kulturní rubrice a označuje ho za překvapivě chladný thriller, dodává, že fanoušky seriálu protagonisté nezklamou. Na straně Hospodářských novin věnované zábavnímu průmyslu přibližuje film Irena Zemanová. Vladimír Vlasák svou recenzi v Mladé frontě Dnes zakončuje prohlášením, že snímek je únosnou volbou při návštěvě kina, a uděluje mu šedesát procent. V Právu hodnotí Akta X Michal Procházka. Píše mimo jiné, že dramatické vyvrcholení je odfláknuté a že snímek je především "automatem na napětí".

Právo upozorňuje na zítřejší zahájení 34. ročníku Letní filmové školy, která probíhá tradičně v Uherském Hradišti. Filmovka se bude konat do třetího srpna a ponese se v duchu témat jako magie, blízkovýchodního konfliktu a historických bilancí.

O výstavě Běly Kolářové nazvané Fotografie, asambláže, kresby, která je k vidění v pražském Muzeu Kampa, píše v Právu Kristýna Řeháčková. Dílo bude vystaveno do 24. srpna.

Uměleckoprůmyslové museum v Praze nabízí do 21. září výstavu gobelínů. Expozice mapuje historii Moravské gobelínové manufaktury od jejího vzniku na konci 19. století až po současnost. Článek připravila pro Právo také Kristýna Řeháčková.

Lidové noviny otiskují rozhovor Jindřišky Bláhové s dokumentaristkou Helenou Třeštíkovou. Hovoří o jejím snímku René, který má dnes premiéru. Jde o portrét recidivisty žijícího na hraně zákona, režisérka Třeštíková jej připravovala dvacet let. Zároveň Bláhová na téže straně film recenzuje. Hodnotí ho čtyřmi z pěti možných hvězdiček, uvádí, že jde o fascinující a frustrující portrét člověka, který mentálně opustil společnost a jehož opustila ona.

Jana Kačurová připravila pro Lidové noviny hodnocení vystoupení hudebníka Toma Waitse. Koncerty legendárního zpěváka oceňuje plným počtem pěti hvězdiček, uvádí, že publikum uhranul.

Speciální stranu věnují Lidové noviny v rámci svého seriálu Rok 68 v kultuře hudební sféře této doby.

Podobnou přílohu naopak věnovanou literatuře připravily Hospodářské noviny.

autor: Martin Luhan
Spustit audio