23. 12. 2008

23. prosinec 2008

Předem podotkněme, že kultuní stránky dnešních vydání novin přinášejí především informace o svátečním televizním programu. Mladá fronta Dnes tak upozorňuje na zajímavost - herečka Libuška Šafránková bude na Štědrý večer k vidění v hlavním vysílacím čase na Jedničce i na Nově - Česká televize totiž nasazuje proti klasickým Třem oříškům pro Popelku premiérovou pohádku Kouzla Králů. Jejím autorem i režisérem je Zdeněk Zelenka, s nímž pro Právo připravila rozhovor Věra Míšková. Hospodářské noviny věnují televiznímu vysílání následujících dní dokonce dvě samostatné strany.

Na kulturní straně Hospodářských novin najdeme článek, jehož titulek uvádí, že film Austrálie je efektní, nikoli však pamětihodný. Podle kritika Tomáše Seidla se v tomto nejdražším snímku australské kinematografie sváří události druhé světové války s emocemi trojice hlavních aktérů příběhu a jejich uměle vypjaté vztahy zastiňují bolestivější historická témata. Režiséru Luhrmanovi pak recenzent vytýká alespoň tři chybějící velké scény. Věra Míšková v Právu vznáší otázku, zda je Austrálie kýčem, nebo romantickým dramatem. Rozhodně se na film hezky kouká, i když se chvílemi nese na příliš sentimentální vlně.

František Cinger přibližuje v Právu novou knihu Petra Prouzy Ctitelé katastrof a Hitlerova tužka. V románu podle kritika autor s nadhledem komentuje především události dvacátého století - příslušníci starší generace si mohou dopřát procházku pamětí a ti mladší mohou načerpat literárně předávanou zkušenost.

Pražská strana Práva nabízí ještě recenzi inscenace Paní plukovníkové Bengta Alforse, již uvádí pražské Divadlo Na Jezerce. V hlavní roli se představuje Jiřina Bohdalová a Jiří P. Kříž o ní píše, že návštěvníkům dodá "chuť do života".

Marie Reslová píše v Hospodářských novinách o představení Divadla Na Zábradlí My, hrdinové. Hru Jean-Luca Lagarce uvádí pražská scéna při příležitosti svého padesátiletého výročí a Reslová konstatuje, že inscenace tohoto krásného textu v podání režiséra Juraje Nvoty je důstojným zakončením výročních oslav.

Vojtěch Rynda hodnotí v Lidových novinách pokračování známe české komedie Sněženky a machři po 25 letech, které nedávno vstoupilo do kin. Přestože film má mnoho chyb, oceňuje kritik jeho hořkou upřímnost a udílí mu tři z pěti hvězdiček.

Helena Havlíková se v Lidových novinách věnuje nově uváděné opeře Leoše Janáčka Věc Makropulos, již zařadilo na svůj repertoár Národní divadlo. Kritička především kvituje to, že se Praha stává běžnou součástí evropského operního okruhu, přestože režie Christophera Aldena nijak zvlášť nepřesvědčila. Samotnou operu pak hodnotí čytřmi z pěti hvězdiček.

Dále informuje kulturní strana Lidových novin o výstavě historických a moderních betlémů, která je do čtvrtého ledna otevřena v sálech Nejvyššího purkrabství Pražského hradu.

Kateřina Kočičková připravila pro Mladou frontu Dnes dvojrecenzi nedávných premiér Odcházení Václava Havla. Českobudějovické nastudování hodnotí 70-ti procenty, plzeňské pak 50-ti procenty.

autor: Martin Luhan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.