23. 09. 2008

23. září 2008

Deníky přinášejí několik recenzí nové inscenace pražského Čioherního klubu. Ptákovině autora Milana Kundery se věnuje například Jiří P. Kříž v regionální části Práva. Oceňuje především elitní herecké obsazení - přesně ztvárnil ředtiele Ondřej Vetchý, výkon Jaromíra Dulavy v roli předsedy považuje kritik dokonce za herecký koncert. Oceňuje také Mariku Procházkovou, která hraje Růženu, ženu na pomezí přitažlivosti a nechutnosti. Jan Císař nadepisuje svou recenzi v Lidových novinách titulkem Triumfální návrat drmatika. Inscenace režiséra Ladislava Smočka podle něj plně rozvíjí kvalitu Kunderova textu, jenž rozhodně neztrácí na působivosti uplynutím čtyřiceti let od prvního uvedení. Celkově hodnotí Císař představení plným počtem pěti hvězdiček. Mladá fronta Dnes nabízí zajímavé srovnání dvou pohledů - její kmenová redaktorka Alena Slezáková udílí Ptákovině devadesát procent, píše, že provedení hry vyvolává záchvaty smíchu i mrazení v zádech v podstatě zároveň. Naproti tomu redaktor Divadelních novin Vladimír Mikulka hodnotí Smočkovo zpracování pouhými čtyřiceti procenty. Podle něj je totiž závislost na době vzniku u Ptákoviny silnější, než si byli inscenátoři ochotni přiznat.

Věra Drápelová hodnotí v Mladé frontě Dnes nedávno vydané album pěvkyně Magdaleny Kožené Songs My Mother Taught Me. Pestrý výběr kontrastních nálad, temperamentů, pocitů a barev v umělých i lidových skladbách oceňuje recenzentka devadesáti procenty.

Mladá fronta Dnes přináší také rozhovor s francouzským spisovatelem Georgesem-Marcem Benamouem, který byl včera hlavním hrdinou programu Francouzského institutu v Praze. Představoval zde také svou knihu Mnichovský přízrak, kterou hodlá ve film zpracovat režisér Miloš Forman. Na scénáři bude spolupracovat také Václav Havel. V rozhovoru se Benamou vyjadřuje k Mnichovské konferenci roku 1938, pokouší se na ni podobně jako v knize pohlédnout očima tehdejšího francouzského premiéra Édouarda Daladiera. O včerejší diskusi píší krátce také Lidové noviny.

Právo a Hospodářské noviny ještě krátce informují o ceně Jaroslava Seiferta, která je udělována za vynikající básnické či beletristické dílo, výjimečně i za dílo celoživotní. Letos se laureátem ceny vyhlašované Nadací Charty 77 stane Václav Havel, oceněn bude za osmý svazek Spisů, literární koláž Prosím stručně a hru Odcházení.

Hospodářské noviny se na kulturní straně věnují výstavě vítězných fotografií soutěže World Press Photo, která probíhá v pražském Karolinu. Magdalena Čechlovská uvádí, že letos dala soutěžní komise přednost originální výpovědi před tématem. Snímky, včetně toho vítězného amerického autora Johna Moora, jsou vystaveny v Křížové chodbě do 12. října.

Na téže straně Hospodářských novin píše Petr Vizina o včerejším koncertu britské popové kapely Coldplay, která vystoupila v pražské O2 Aréně. Články věnované tomuto tématu publikují také Lidové noviny a Mladá fronta Dnes a nešetří superlativy - šlo o suverénní show, Coldplay se předvedli ve skvělé formě.

autor: Martin Luhan
Spustit audio