22. 09. 2008

22. září 2008

V Hospodářských novinách na kulturní straně najdeme recenzi inscenace hry Milana Kundery Ptákovina. Uvedl ji v pátek v premiéře pražský Činoherní klub. Podle kritičky Marie Reslové na Ptákovinu padl prach starých rekvizit. Ta část díla, která nese stopy dobové politické satiry, dnes neobstává. Navíc režie Ladislava Smočka je až úzkostlivě pietní. Nicméně herci - především pak Ondřej Vetchý, Jaromír Dulava, Lucie Žáčková a Marika Procházková - místy divákům dovolí na zaprášené rekvizity zapomenout a vybavit si myšlenkové analogie se současným světem moci a jeho "hrdiny" i poraženými.

Táž strana Hospodářských novin přináší také krátkou zprávu o premiéře hry Václava Havla Odcházení v londýnském divadle Orange Tree. Právo o zahraničním uvedení Odcházení informuje podrobněji. Uvádí například, že podle režiséra a uměleckého šéfa scény Orange Tree Sama Walterse je Havel jedním z nejlepších světových dramatiků.

Petr Veber píše v Hospodářských novinách o vyprodaném pátečním koncertu České filharmonie pořádaném při příležitosti stého výročí premiérového uvedení Sedmé symfonie Gustava Mahlera. Těleso vedené dirigentem Jiřím Bělohlávkem připomnělo významnou pražskou událost důstojně a s mocným účinkem. V článku se Veber zmiňuje i o probíhajícím festivalu Pražský podzim a jeho úspěšné součásti - vystoupení Liverpoolské královské filharmonie.

Herečka a spisovatelka Luba Skořepová poskytla Právu rozhovor u příležitosti svých včerejších pětaosmdesátých narozenin. Hovoří o své životní energii a současných angažmá. Dnes Skořepová oslaví své narozeniny vystoupením v Divadle Rokoko. Slavnostní večer začne v 19 hodin divadelním představením César a Drana. Druhá část večera nabídne divákům setkání s touto osobitou herečkou.

Věra Míšková hodnotí v Právu polský film Katyň, který se právě promítá v českých kinech. Považuje ho za životní film režiséra Andrzeje Wajdy a za důstojné vyrovnání s jednou z nejstrašnějších kapitol polské historie.

Právo dále přináší informaci o druhém cyklu přenosů z newyorské Metropolitní opery, který bude zahájen 11. října. Zajímavostí je rozšíření nabídky kin, které tento zážitek zprostředkovávají - mimo pražského Aera se bude promítat i v Hradci Králové, Žatci, Brně, Ostravě, Českých Budějovicích, Zlíně, Znojmě, Karlových Varech, Plzni a v Chotěboři.

Marta Švagrová se ve své recenzi v Lidových novinách věnuje představení Šlitr s námi a zlý pryč, které minulou středu poprvé uvedl pražský Semafor. Kabaretní představení prezentuje Semafor po divadelních prázdninách odpočinutý a s novým elánem, píše recenzentka. Inscenaci označuje za mimořádně svěží a udílí jí čtyři z pěti možných hvězdiček.

Ondřej Horák píše v Lidových novinách o vydání třetího, závěrečného dílu korespondence Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Dopisy z let 1969 - 1981 pokřtili editor Ladislav Matějka a zpěvačka Soňa Červená.

Všechny deníky přinášejí ohlasy na sobotní koncert Iggyho Popa a jeho kapely Stooges. Svým vystoupením v pražské Tesla Aréně potvrdili, že punk a tvrdý rock nejsou mrtvi.

autor: Martin Luhan
Spustit audio