21. 3.

20. březen 2008

Vinylová budoucnost mladých autorů Už jste slyšeli o projektu Vinylová budoucnost mladých autorů hudby? Pokud ne, vězte, že jde o skladatelskou soutěž, kterou si loni vymysleli středoškoláci soustředění kolem studentského časopisu Postřeh. Oslovili Základní umělecké školy, konzervatoře, knihovny i gymnázia a vyzvali neznámé, talentované hudebníky do 27 let, aby se přihlásili do soutěže a své skladby, zkomponované v rozličných žánrech a vymykající se komerčnímu klišé, zaslali na jejich web www. gramodeska.com. Tento sympatický počin stál pořadatele soutěže veliké úsilí. Problém nebyl v nedostatku soutěžících, ale bylo nutné najít sponzory, mediální partnery i prostory, ve kterých by se původní záměr uskutečnil. Zdařilo se, a výsledný produkt - vinylová gramodeska s patnácti nejzdařilejšími skladbami je na světě a my vám z ní několik skladeb během Spektra zahrajeme. Úvodem se představí skupina The Roads s britským zpěvákem Rayem Gipsonem.

1. She´s my cure (h: Šimon Jelínek a sk. The Roads/t. Ray Gipson) tr. 6 3:15 Možná se pozastavujete nad tím proč si pořadatelé soutěže Vinylová budoucnost mladých autorů hudby zvolili gramodesku. Z jejich webu cituji: " zvolit si tento zvukový nosič není snahou o návrat černého disku do povědomí lidí, ale spíše taktický tah. Prioritou tohoto projektu není zisk ... celé album si lze zdarma stáhnout z internetu... cédéčko si lze legálně vypálit ze stažených MP 3, ale gramodeska plná jazzu, alternativy a folku je jedinečnou příležitostí připomenout si, co je to vybalit zcela nový nepoškrábaný vinyl." Potud citace. Z gramodesky "Vinylová budoucnost mladých autorů" vám nabídneme "Pohádku", skladbu od Milana a Davida Bátorových. Spolu s nimi ji zahraje Tomáš Pěla na baskytaru.

2. Pohádka (Milan Bátor/David Bátor) tr. 4 / 1:53

Skupina Alaf zahraje a zazpívá píseň "V pláči", kterou otextoval Lukáš Kadava.

3. V pláči (sk. Alaf/ Lukáš Kadava) tr. 2 / 4:35

Stars tak nazval svou skladbičku pro dvě kytary Tomáš Janoška a zahraje nám ji spolu Milanem Bátorem.

4. Stars (Tomáš Janoška) tr. 8 / 2:29

Studentský magazín Postřeh letos vyhlásil druhý ročník skladatelské soutěže Gramodeska a hudební redaktorka Ivana Radechovská se zeptala vedoucího projektu Richarda Vaculy čím se nový ročník liší od předchozího.

5. Přelet plachetnice (Richard Vacula a Milan Bátor) tr. 14 / 2:09

6. Noční proud (Milan Bátor/David Bátor) tr. 3/ 1:52 Ve Spektru jsme vám vybíráme skladby z loňské Gramodesky Vinylová budoucnost mladých autorů hudby. Na soutěži, kterou iniciovali středoškoláci z Hradce nad Moravicí, je sympatické také to, že neurčuje pořadí výherců - první, druhé, třetí místo atd., ale vybírá nejzajímavější skladby. Chcete-li se o tomto projektu dovědět víc, navštivte jeho webovou stránku: www.gramodeska.com Dialog vloček je název závěrečné písničky od Terezy Pachtové, kterou zahraje a zazpívá se skupinou Yummy.

7. Dialog vloček (Tereza Pachtová sk. Yummy/Tereza Pachtová) tr. 5 /4:08

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio