19. 02. 2008

19. únor 2008

Hlavním tématem kulturních stran českých deníků je dohoda na obsazení postu šéfdirigenta České filharmonie. Ten se uvolnil v září loňského roku odchodem Zdeňka Mácala. Od podzimu 2009 se funkce ujme Izraelec Eliahu Inbal, smlouva byla podepsána včera. Zprávu o tom přinášejí Lidové noviny dokonce na titulní straně, Hospodářské noviny, Mladá fronta Dnes i Právo. Dvaasedmdesátiletý dirigent se hodlá zaměřit především na moderní autory včetně těch českých, první koncert s Českou filharmonií má naplánovaný na duben příštího roku, inaugurován bude pak v září.

Deníky dále informují o úmrtí francouzského spisovatele Alaina Robbe-Grilleta. Tento, dle označení Lidových novin, "papež nového románu" zesnul včera ve věku pětaosmdesáti let. Z jeho tvorby připomíná Mladá fronta Dnes román Žárlivost, prvotinu Gumy a eseje Za nový román. Hospodářské noviny krátce připomínají, že Robbe-Grillet byl také filmovým scenáristou, nejznámějším jeho snímkem je Loni v Marienbadu režiséra Alaina Resnaise.

V Hospodářských novinách najdeme zprávu o restrospektivní přehlídce díla Miloše Formana, kterou uspořádalo newyorské Muzeum moderního umění. Úvodní snímek Lásky jedné plavovlásky zahájil minulý týden festival, v němž se americkým divákům představí kompletní Formanova filmová tvorba, snímky české i zámořské.

Petr Veber píše v Hospodářských novinách o premiéře lyrické poémy Héléne v pražské Státní opeře. Dílo francouzského skladatele Camilla Saint-Saense uvedla opera v roce 120.-tého výročí otevření své budovy pod dramaturgickým vlivem svého mladého šéfdirigenta Guillaume Tourniera.

Recenzi představení ostravského Divadla Petra Bezruče Evžen Oněgin připravila pro Lidové noviny Jana Machalická. Hodnotí jej čtyřmi z pěti možných hvězdiček, uvádí, že přednostmi režie Jana Mikuláška jsou precizně budované situace tvořící čistý tvar a pevnou strukturu inscenace. Scénografie a kostýmy Marka Cpina plní podle kritičky svou úlohu - pracují se symboly a odkazují k době vzniku románu, přestože si odskakují nejen do současnosti, ale i do secese. Machalická chválí i hereceké výkony hlavních představitelů - Tomáše Dastlíka a Terezy Vilišové.

Mladá fronta Dnes otiskuje recenzi Evy Janáčové, která navštívila výstavu výtvarnice Helly Guthové v Židovském muzeu v Praze. Expozice Rozpuštěné postavy uspořádaná při příležitosti stého výročí narození umělkyně představuje její poměrně neznámou novoklasicistní i expresionistickou tvorbu. Kritička uvádí, že dílo Helly Guthové překvapuje i dnes, celkově výstavu hodnotí osmdesáti procenty.

Alice Horáčková píše v Mladé frontě Dnes o viktoriánském hororu Sweeney Todd: Šňůra perel. Knihu několika autorů o šíleném vraždícím holiči oceňuje recenzentka sedmdesáti procenty.

V Právu najdeme recenzi výstavy Jana Vičara On the Road, která je k vidění v pražské galerii Havelka. Kritička Terezie Zemánková mimo jiné píše, že expozice nabízí publiku ojedinělou příležitost seznámit se s tvorbou tohoto pozoruhodného grafika.

Americká numetalová kapela Korn vystoupí dnes v Ostravě. Krátkou zprávu o tom přinášejí Právo a Mladá fronta Dnes.

autor: Martin Luhan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.