18. 4.

18. duben 2007

Všechny čtyři hlavní deníky přinášejí první informace o 42. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Přehlídka letos potrvá od 29. června do 7. července, bude na ní k vidění přes dvěstě filmů, novinkou bude pro festival netradiční animovaná znělka. Českou kinematografii bude v hlavní soutěži zastupovat komedie Jana Svěráka Vratné lahve, v sekci Na východ od západu se představí debut Roberta Sedláčka Pravidla lži a mezi dokumenty bude soutěžit snímek Lucie Králové Ztracená dovolená. Známo je již také jméno nositele Křišťálového globu za přínos světovému filmu, obdrží ho Břetislav Pojar, legenda české animované tvorby.

Pulitzerovu cenu za beletrii získal americký spisovatel Cormac McCarthy. Informují o tom Mladá fronta Dnes a Právo. Třiasedmdesátiletý autor platí za jednoho z nejčtivějších a nejlepších vypravěčů současnosti, na Pulitzerovu cenu dosáhl však až svou desátou knihou - apokalyptickým románem Cesta. Právo dále uvádí, že ocenění za literaturu faktu dostal Lawrence Wright za knihu The Looming Tower, analyzující to, jak islámský fundamentalismus změnil po jedenáctém září svět.

Novinka Dejvického divadla, představení Černá díra, je znamenitým dramatickým experimentem. Saša Hrbotický v Hospodářských novinách píše, že inscenace režiséra Jiřího Havelky si pohrává s deformací času, úvodní situace se opakuje znovu a znovu, pokaždé se však odvíjí jinak, v závislosti na odlišném načasování příchodu účinkujících postav. Jiří P. Kříž ve své recenzi v Právu uvádí, že parodickou Černou díru zdobí nádherná mystifikace, lehkost a vtip.

Hospodářské noviny otiskují dále pozvánku na Retrospektivní výstavu Václava Tikala, kterou najdeme v Galerii U Betlémské kaple. Jan Gabriel píše, že expozice patří mezi komorní, nedává ucelenou odpověď na problematiku, kterou v sobě Tikalova tvorba nese, ale v mnohém o ní napovídá. Naskýtá se tak příležitost připomenout či objevit malíře, jehož vklad do problematiky výtvarného umění druhé poloviny minulého století je nepřehlédnutelný, byť ne často zdůrazňovaný.

Právo, podobně jako naše Mozaika, informuje o výstavě studentů pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové Craftsmanshipforever. V instalaci oživují mladí čeští designéři staré sklo, jejich exponáty vznikly tradiční rukodělnou výrobou ve sklárnách Květná. Výstava bude otevřena do 5. května.

V Lidových novinách najdeme rozhovor Marty Švagrové s písničkářem a spisovatelem Janem Burianem. Ten hovoří především o své nejnovější knize Další Posezení s Janem Burianem, zachycující jeho pravidelná televizní setkání, o projektu Osamělí písničkáři, který Burian organizuje, a o vydání dvojalba složeného ze starších desek Hodina duchů a Poesie.

Dvě sestry, zpěvačky Ida Kelarová a Iva Bittová, se rozhodly uspořádat první společný koncert. 24. května v pražské Lucerně představí jazzové evergreeny v doprovodu dvaceti českých a slovenských renomovaných muzikantů. Krátce o tom informují Hospodářské noviny, Právo a Lidové noviny.

autor: Martin Luhan
Spustit audio