18. 10. 2007

18. říjen 2007

Deníky přinášejí zprávu o výsledcích soutěže Czech Press Photo 2007. Mladá fronta Dnes věnuje oceněným fotografiím celou stranu, speciálně se pak zaměřuje na vítězný snímek Exekuce dítěte, jehož autorem je fotoreportér Dan Materna. Lidové noviny otiskují další díla, která doplňují komentářem Marty Švagrové - Privátní krize dominují mezi tématy, jež v uplynulém roce zachytili čeští fotografové.

Magdalena Čechlovská se v Hospodářských novinách staví k výsledkům soutěže Czech Press Photo velmi vyhraněně. Děti vybraly lepší fotografii než porota, uvádí v nadpisu svého článku. Oficiálního vítěze hlavní ceny Fotografie roku, Exekuci dítěte, považuje za bulvární snímek a cituje, že podle porotců tato fotka "nastavuje zrcadlo a klade otázky". V ostatních kategoriích podle Čechlovské dopadl výběr podstatně lépe, jmenovitě oceňuje kritička Petera Wagenknechta, Michala Šulu, Alenu Dvořákovou a Viktora Fischera.

Dalším velkým tématem dnešního tisku je opět stavba nové budovy Národní knihovny České republiky. Lidové noviny, Právo i Mladá fronta Dnes již na titulní stranách informují o vývoji situace, přinášejí vyjádření ředitele knihovny, Vlastimila Ježka i architekta Jana Kaplického. Hospodářské noviny přidávají informaci o petici, kterou na podporu vítězného návrhu sepsali architekti, umělci, historikové i pedagogové.

Hospodářské a Lidové noviny otiskují zprávu o laureátce britské literární Man Bookerovy ceny, Anne Enrightové. Vítězná kniha irské autorky The Gathering vypráví o setkání devíti sourozenců po sebevraždě jejich bratra. Přestože Enrightová nebyla favoritkou, porota ocenila její "odvážný pohled na truchlící rodinu. Je to pochmurnost ženského náhledu, pochmurnost, která má kořeny v její rodině, v jejím manželství a smrti jejího bratra."

Státní cenu za literaturu získá letos podle Lidových novin a Práva Milan Kundera. Oznámila to včera ČTK s odvoláním na zdroj z Obce spisovatelů. Obec však, stejně jako Ministerstvo kultury, odmítla tuto informaci potvrdit.

V příloze Lidových novin Kulturní premiéry najdeme recenzi amerického dramatu "Mé druhé já". Podle Dariny Křivánkové v něm exceluje Jodie Fosterová, jejíž herectví harmonicky souzní s nenápadnou, ale promyšlenou režijní koncepcí Neila Jordana. Na závěr hodnotí Křivánková snímek čtyřmi hvězdičkami.

Mirka Spáčilová udílí filmu v Mladé frontě Dnes sedmdesát procent a doplňuje komentář: Název "Mé druhé já" sice neláká do kina, ale ukrývá jeden z těch lepších krimithrillerů, které za vidění stojí. Především kvůli skvělé Jodie Fosterové v hlavní roli.

Ondřej Horák připravil pro přílohu Kulturní premiéry recenzi prózy japonského autora Harukiho Murakamiho Afterdark, která vyšla v překladu Tomáše Jurkoviče. Horák hodnotí tuto empatickou momentku z japonské metropole plným počtem pěti hvězdiček.

Divadlo na Vinohradech uvedlo inscenaci hry bratří Čapků Lásky hra osudná. Jana Machalická o ní píše v příloze Lidových novin. Představení režiséra Jana Nováka připomíná podle recenzentky studentskou inscenaci, která má jistý půvab, ale odplyne, aniž by zanechala větší dojem. V závěrečném hodnocení si Lásky hra osudná vysloužila od Machalické tři z pěti hvězdiček.

Právo a Hospodářské noviny informují o tom, že do českých kin dnes vstupuje filmový hit letošního Karlovarského festivalu, norský snímek Kurz negativního myšlení.

autor: Martin Luhan
Spustit audio